Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Podružnica KB Dubrava: Predsjednica podružnice Ivana Suton, gostovala u Novom danu N1 televizije
  20.11.2020.

Podružnica KB Dubrava: Predsjednica podružnice Ivana Suton, gostovala u Novom danu N1 televizije

Ivana Suton, medicinska sestra u Covid bolnici KB Dubrava i predsjednica podružnice KB Dubrava Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, gostovala je u Novom danu N1 televizije te govorila o situaciji u bolnici, ali i općenito o stanju u profesiji.

Predsjednica podružnice navela je da je trenutno u KB Dubrava zaposleno 850 medicinskih sestara, s time da dio njih je otišao u druge zdravstvene ustanove, ali je i iz drugih ustanova došla pomoć.

Potvrđuje da od ožujka KB Dubrava bilježi mali odljev sestara, no to je uglavnom vezano uz činjenicu da su otišle na rad u drugu zdravstvenu ustanovu ili mirovinu što je pak slučaj i u drugim ustanovama.

S obzirom na nedavne objave u medijima, Suton ističe da je u bolnici bilo nesuglasica, no i da se sada osjete promjene. Došlo je do bolje reorganizacije u KB Dubrava po principu preraspodjele kadra, služba se organizira po složenosti poslova te su smjene posložene.

Nadalje, navodi da će biti vremena za sve pacijente jer se služba organizira po složenosti poslova:
"Neće se dozvoliti da nema vremena. Postoje odjeli, može se s jednog kolegica zbog potrebe preseliti na drugi odjel. Podijeljeni smo u smjene, ujutro je najveća potreba za kadrom."

Izazov je usklađivanje privatnog i profesionalnog života.
"Nema u bolnici osobe koja nije dala dio sebe. Smjene su posložene. Ja sam kirurška sestra, radim u operacijskoj sali. Jučer ujutro sam radila s covid bolesnicima na odjelu, a danas popodne u sali s istim pacijentima. Mora se pratiti dinamika posla, prilagoditi se, biti spreman na poziv, reorganizaciju... Mijenja se privatni život, moramo imati podršku, biti kolegijalni i tolerantni."

Kao sindikalni povjerenik čekam da sjednemo za stol i dogovorimo se. Svim zaposlenicima u primarnom respiratornom centru dodijeljen je maksimalan koeficijent od 28% u kolektivnom ugovoru pa je to sad pomak, zaključuje predsjednica podružnice.

 Cijelu emisiju možete pogledati na slijedećem linku.

Sestra iz Dubrave: Dajemo sve od sebe, nadam se da nas narod uskoro neće trebati


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja