Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
27.09.2013.

Završen devetodnevni štrajk medicinskih sestara i medicinskih tehničara; ponovno započeli pregovori s Ministarstvom

Jučer, 26. rujna 2013. godine, u 19 sati, HSSMS-MT je izašao iz devetodnevnog štrajka koji smo pokrenuli zbog obezvrijeđivanja našeg rada i iznimno teškog stanja u kojemu se našla naša struka! 

Na sastanku s ministrom zdravlja, koji je prethodio odluci o izlasku iz štrajka, potpisani su Zaključci kojima se Ministarstvo obvezalo preuzeti na sebe rješavanje gorućih problema s kojima se medicinske sestre i tehničari danas susreću.

Ponovno će se omogućiti zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara, prekovremeni rad sukcesivno će se plaćati, naš zajednički prijedlog kolektivnog ugovora  prihvaćen je kao jednako vrijedan u pregovorima za zaključenje novog kolektivnog ugovora, sudjelovat ćemo u zajedničkoj radnoj skupini koja će koeficijente složenosti poslova radnih mjesta medicinskih sestara, različitih razina obrazovanja, detaljno razraditi… plaćanje pripravničkog staža medicinskih sestara provoditi će se prema Pravilniku za obavljanje pripravničkog staža zdravstvenih djelatnika srednje, više i visoke stručne spreme, plaćanje dežurstva, pripravnost i rada po pozivu uredit će se sukladno važećim zakonima.

Vać danas, 27. rujna 2013. godine, započeli su novi pregovori za sklapanje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a na koje su došli svi reprezentativni sindikati u zdravstvu, HSSMS-MT, Hrvatski liječnički sindikat i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi.

O daljnjem razvoju događaja u vezi pregovora, redovno ćemo vas i detaljno izvještavati. Zaključke sastanka predstavnika sindikata i Ministarstva, kao i Sporazum koji je potpisan između Ministarstva i HSSMS-MT pogledajte na poveznici dolje.

Zaključci i Sporazum