Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
U Ministarstvu zdravstva održan sastanak  u vezi pitanja plaćanja prekovremenog rada, 20.01.2020.
  21.01.2020.

U Ministarstvu zdravstva održan sastanak u vezi pitanja plaćanja prekovremenog rada, 20.01.2020.

U ponedjeljak, 20. siječnja na zahtjev našeg Sindikata, u Ministarstvu zdravstva održan je sastanak s predstavnicima Ministarstva u vezi pitanja plaćanja prekovremenog rada, a posljedično donesenom pravnom shvaćanju Vrhovnog suda RH.

Podsjećamo, na sastanku održanom 19. prosinca 2019. godine dogovoreno je da će se, čim odluka Vrhovnog suda bude dostupna u kompletnom sadržaju, pristupiti dogovoru oko izrade izračuna i svim ostalim potrebnim aktivnostima (uređenje COP-a, metodologija isplate i sl.) kako bi se radnicima isplatili iznosi za koje su zakinuti.

Kako je pravno shvaćanje Vrhovnog suda RH objavljeno 10. prosinca 2019. godine te nakon navedenog nije bilo nikakvih detaljnijih objašnjenja navedenog shvaćanja, inzistirali smo da se sastanak s Ministarstvom zdravstva održi što prije.

Na jučerašnjem je sastanku državni tajnik, gdin. Dulibić prezentirao namjeru Ministarstva po pitanju rješavanja navedenog pitanja. Predložio je da se započne s izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, odnosno da se problem najprije riješi „za ubuduće“ a potom da se krene rješavati navedeno pitanje za proteklo razdoblje.

Nakon što smo istakli da se i jedno i drugo razdoblje treba rješavati istodobno, odnosno da ne pristajemo na odlaganje rješavanja navedenog pitanja za proteklo razdoblje, dogovoreno je da će se odmah pristupiti rješavanju i jednog i drugog pitanja. U tom smislu su sindikati podnijeli prijedlog za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, a Vlada RH će pristupiti donošenju odluke o svom pregovaračkom odboru.

Istodobno će Ministarstvo zdravstva pristupiti izradi naputka kojeg će uputiti zdravstvenim ustanovama i FINI (COP) te bi se pravilan obračun prekovremenog rada trebao primijeniti na plaću za veljaču s isplatom u ožujku.

O svim novim informacijama po pitanju plaćanja prekovremenog rada, pravovremeno ćemo Vas izvijestiti.

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja