Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
15.05.2017.

Tjedan sestrinstva: „Problema je puno, a sredstava malo“

Tjedan sestrinstva: „Problema je puno, a sredstava malo“

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva djelatnici Opće bolnice Dubrovnik; predsjednik naše sindikalne podružnice OB Dubrovnik Ivan Večerin i Snježana Busančić, predsjednica podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara osvrnuli su se na situaciju u zdravstvu i položaj medicinskih sestara.

Ivan Večerin osvrnuo se na probleme medicinskih sestara i naveo: „Problema je puno, a sredstava je malo. I to je najveći problem. Tu je i nedostatak ljudi, po nekim procjenama nedostaje između 8 i 12 tisuća medicinskih sestara u Hrvatskoj. Prosječna plaća medicinske sestre je manja od prosječne hrvatske plaće! To je jedan od podataka koji nije za pohvaliti se. Uvjeti rada su teški, naime struka sve više napreduje, a taj napredak ne prati i materijalni dio priče. Medicinske sestre se dodatno školuju, educiraju, odgovornost je sve veća, a plaće ostaju iste, ako ne i manje jer smo svjedoci stalnih rezova u zdravstvu.“

Snježana Busančić istaknula je kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji radi 925 medicinskih sestara. U Hrvatskoj je pak 37 tisuća i 584 registriranih medicinskih sestara.
Također, navela je probleme s kojima se susreću medicinske sestre. Najveći je odlazak medicinskih sestara u Irsku ili Njemačku. Od 2013. do 2016. 518 medicinskih sestara je zatražilo zahtjev za odlazak, a 2016., i u 2017. njih čak 686.

„Jedan od većih problema su prekovremeni sati. Dogodi se da jedna sestra brine za 20 pacijenata. Nametnuti su nam i administrativni poslovi poput vođenja radnog vremena, pisanja računa, naplaćivanja“, ističe Busančić.

Unatoč problemima u zdravstvenom sustavu oboje su se složili da ne razmišljaju o odlasku u inozemstvo te istaknuli da medicinske sestre moraju poboljšati svoj status u Hrvatskoj, a isto tako vjeruju da svi sudionici u zdravstvenom sustavu zajedničkim zalaganjima će nastojati da se problemi počnu rješavati.

U nastavku pročitajte članak.

http://www.dubrovnikpress.hr/index.