Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
11.07.2012.

Tijela HSS MS-MT zauzela jedinstven stav u pregovorima s Vladom RH

Budući da se danas (11. srpnja 2012. godine) održava posljednji krug pregovora s Vladom RH o Temeljnom kolektivnom ugovoru, dan prije (10. srpnja 2012. godine) održan je sastanak Predsjedništva, Glavnog vijeća i Nadzornog odbora našeg sindikata, a sve kako bi se usuglasio zajednički stav koji će HSS MS-MT zauzeti u finalu pregovora.

Cijelo vrijeme trajanja pregovora s Vladom RH članovi tijela HSS MS-MT bili su redovno informirani o tijeku pregovora i Vladinim prijedlozima koji su se u nekoliko navrata mijenjali te su cijelo vrijeme pratili raspoloženje članova na terenu i tražili njihova mišljenja o aktualnoj situaciji. Članovi tijela koji nisu bili u mogućnosti doći na izvanredno sazvani sastanak uredno su se pisanim putem očitovali i prenijeli raspoloženje članova u svojim podružnicama.

Jedinstveni stav koji su tijela HSS MS-MT zauzela i s kojim ćemo danas izaći pred Vladu RH, je sljedeći:

  • Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara ne prihvaća prijedlog Vlade Republike Hrvatske o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.
  • Neovisno o odluci i stavu drugih članova Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara ostaje pri svojoj odluci i protivi se daljnjem smanjenju ili potpunom ukidanju stečenih materijalnih prava.

Stav koji će naš sindikat danas zastupati bit će onaj koji su izabrali sami članovi, a argumenata za njega ima i više nego dovoljno.

Dosadašnja odricanja ne pokazuju nikakve rezultate, a model štednje kao put izlaska iz krize napušta se po cijeloj Europi, osim očito kod nas.

U sustavu zdravstva RH postoji nedostatak od 12 000 medicinskih sestara i tehničara, a koje svaka vlast odbija zaposliti, pa oni koje su već zaposleni odrađuju i poslove onih koji nedostaju u sustavu, za što ne bivaju ni na koji način plaćeni. Na taj način medicinske sestre i tehničari Državnom proračunu uštede približno 100 milijuna kuna mjesečno. Istovremeno, na Zavodu za zapošljevanje je 1800 nezaposlenih medicinskih sestara i tehničara.

Do sada još nitko nije dao odgovor na pitanje gdje su potrošena sredstva od dosadašnjih odricanja i kako, jer upravo na taj način bi mogla završiti i sredstva kojih bi se sada trebali odreći.

U najnovijem prijedlogu Nacionalne strategije razvoja zdravstva profesija medicinskih sestara nije ni stručno ni sadržajno obuhvaćena.

Vlada još uvijek odbija imenovati svoje predstavnike u Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a zbog čega radnici i dalje bivaju svakodnevno zakidani u svojim pravima.

Vlada je od svog ustrojavanja komunicirala isključivo preko medija, a sindikati su prvi poziv na bilo kakav dijalog dobili tek kada su se u ime radnika trebali nečega odreći.

Sva prava koja proistječu iz kolektivnih ugovora su vrlo teško stečena i nedopustivo je da ih netko jednim potezom pera obriše, a u slučaju jednostranih poteza Vlade, bitku za kolektivne ugovore nastavit ćemo sudskim putem.

HSS MS-MT će ostati čvrst do kraja u svojem stavu, neće se dati zaplašiti, niti će ustuknuti ili popustati u pregovorima te neće dopustiti daljnja smanjenja ionako premalih plaća.