Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
06.04.2017.

Svjetski dan zdravlja - 7. travnja

Svjetski dan zdravlja - 7. travnja

Svjetska zdravstvena organizacija osnovana je 7. travnja 1948. te se od tada svake godine na taj datum obilježava Svjetski dan zdravlja, čime se na globalnoj razini želi ukazati na važnost zdravlja te podizanja svijesti o zdravlju i zdravom načinu života.

Tema obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 2017. je depresija s glavnom porukom „Depresija: razgovarajmo“ (engl. Depression; let’s talk).

Cilj ovogodišnje javnozdravstvene kampanje „Depresija: razgovarajmo“ je osvijestiti ljude koji boluju od depresije da potraže i dobiju pomoć.

Broj ljudi s depresijom i anksioznim poremećajem u svijetu se povećava: 1990. godine je u svijetu bilo 416 milijuna oboljelih, dok je 2013. godine njihov broj porastao na 615 milijuna.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, depresija će do 2020. godine postati drugi svjetski zdravstveni problem, a gledajući samo žensku populaciju, zdravstveni problem broj jedan. Posljedica je to kontinuiranog porasta broja depresivnih osoba.

Svjetski dan zdravlja je i prigoda da svi istaknemo važnost kvalitetnog zdravstvenog sustava, kvalitetne zdravstvene skrbi za sve građane.

Dovoljan broj zaposlenih zdravstvenih radnika, dobri uvjeti rada, sigurnost na radnom mjestu, pristupačne i dostupne zdravstvene i socijalne usluge u javnom interesu, a ne u cilju profita prioritet je blagostanja svake zemlje stoga je EPSU organizacija (European Public Service Union) ove godine povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja pokrenula kampanju #health4all GET INVOLVED „Zdravlje za sve – pokreni se“.

Kampanja #health4all GET INVOLVED usmjerena je za borbu protiv privatizacije i komercijalizacije zdravstva, za ljudska prava i bolju zdravstvenu zaštitu, kao i borbu protiv politika i odluka koje imaju negativan utjecaj na rad zdravstvenih radnika, na zdravlje i sigurnost na radnom mjestu, na opterećenje i stres na radnom mjestu.

"Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa" (Arthur Schopenhauer, njemački filozof)