Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Stimulacija medicinskim sestrama nagradila bi nadljudske napore koje ulažu u kvalitetnu zdravstvenu skrb, Nataša Matejaš Brlić, Z1 televizija, 24.10.2020.
  25.10.2020.

Stimulacija medicinskim sestrama nagradila bi nadljudske napore koje ulažu u kvalitetnu zdravstvenu skrb, Nataša Matejaš Brlić, Z1 televizija, 24.10.2020.

Nataša Matejaš Brlić, pravnica HSSMS MT, gostovala je 24. listopada u emisiji Z1 televizije gdje je govorila o trenutnoj situaciji u zdravstvu i pritisku s kojim su suočene medicinske sestre i medicinski tehničari.

Medicinske sestre i medicinski tehničari kao i ostali zdravstveni radnici svakodnevno ulažu nadljudske napore da osiguraju pacijentima kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Hrvatska komora medicinskih sestara, Nacionalni savez sestrinstva i Hrvatska udruga medicinskih sestara uputile su dopis Ministarstvu zdravstva za stimulaciju medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima koji rade u Covid odjelima i Respiracijskim centrima.

Na tim odjelima medicinske sestre rade u teškim uvjetima rada stoga bi takva stimulacija nagradila njihov rad.

Također, navela je da prema projekcijama Ministarstva zdravstva nedostaje 4500 medicinskih sestara no međutim te projekcije dobivene su temeljem internih pravilnika sistematizacije radnih mjesta.

Istaknula je da je važno znati da na nacionalnoj razini postoji Pravilnik o normativnim i kadrovskim uvjetima koje bi svaka ustanova trebala ispunjavati ako jasno propisuje minimum koji se odnosi na broj zaposlenih, medicinsku i tehničku opremu za bavljanje zdravstvenih djelatnosti.

Stoga je napomenula da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je broj koji je Ministarstvo zdravstva iznijelo uistinu i potpun jer pitanje je da li su svi pravilnici u svim zdravstvenim ustanovama usklađeni sa nacionalnim pravilnikom.

Matejaš Brlić zaključno je navela da je zdravlje pacijenata i ljudi na prvom mjestu no ne smije se zaboraviti da su ljudski resursi nezamjenjivi čimbenik u zdravstvenom sustavu koji je nužan da bi se zdravstvena zaštita mogla kvalitetno obavljati.

Na slijedećem linku možete pogledati emisiju Z1.

Z1 informativna emisija, 5:13


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja