Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
05.10.2018.

Sindikati odbili povećanje plaće za 50 do 100 kn

Sindikati odbili povećanje plaće za 50 do 100 kn

Sindikati su odbili Vladinu ponudu povećanje osnovice plaća za 2% od 1. siječnja i 1% od 1. srpnja. Kako je izvijestio predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon pregovaračkog sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, sindikati smatraju kako takva ponuda nikako ne zadovoljava potrebe zaposlenika u javnim službama.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako će  imati dogovor za dva tjedna kad će ministar financija Zdravko Marić napraviti analizu proračuna za ovu godinu i vidjeti ima li unutar postojećih mogućnosti još nešto za ponuditi.

'S naše strane pregovaramo u dobroj vjeri, konstruktivno razgovaramo i razmjenjujemo mišljenja i u tome smjeru idemo dalje', dodao je Pavić. Upitan ima li dovoljno proračunskih sredstava za sindikalne zahtjeve, jer tvrde da zaostaju više od 18% za plaćama u gospodarstvu, pa ih 3% ne zadovoljava, Pavić je odgovorio kako imaju različite izračune.

Podsjetio je na prošlogodišnje 6% povećanje plaća, koje se prelilo na 2018., pa su ove godine dali milijardu kuna više za plaće državnih i javnih službenika nego lani, također su ugovorili božićnicu i regres od 480 milijuna kuna i prijevoz 150 milijuna kuna veći od planiranog. To su sve okviri koje razmatramo i unutar ove godine, ali apsolutno želimo napraviti korak dalje. Vladina ponuda od tri posto povećanja plaća ide u tome smjeru, istaknuo je Pavić.

'Plaće ne mogu rasti samo u gospodarstvu, već paralelno i razmjerno i u javnim službama, inače će radnici u gospodarstvu ostati bez usluga javnog sektora. Na taj smo način argumentirali našu poziciju, s time da smo upozorili na ograničenja koja ima ekonomska politika, što dovodi do kataklizimičkih kretanja kao što su iseljavanje, ekonomska zagušenost i niske stope rasta', kazao je Ribić.

Također rekao je kako čekaju izračune Ministarstva financija jer je ministar Zdravko Marić rekao da trebaju napraviti kalkulacije pa će realnije stanje imati za 10-ak dana, kada će ih pozvati na novi sastanak.

Prema nekim izračunima, ponuđeno povećanje na osnovicu od 5000 kuna donijelo bi rast plaće za oko 100 kuna.