Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
21.11.2018.

Sindikati nastavljaju s pripremama za referendum o mirovinskoj reformi

Sindikati nastavljaju s pripremama za referendum o mirovinskoj reformi

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever poručio je u utorak s konferencije za novinare da sindikati nisu odustali od prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv prijedloga mirovinske reforme, ali će procijeniti trenutak kada će s time krenuti.

‘Nismo odustali od prikupljanja potpisa, pripreme su intenzivne i do sada smo napravili puno toga. Ali, da budemo sigurni kako neće biti pogrešnih koraka, da na minimum smanjimo mogućnost vladajućima da to proglase nevažećim, te iz odgovornosti prema građanima u pripreme idemo polako i smireno’, rekao je Sever.

Sindikati neće zakasniti s referendumom jer što god se po tom pitanju usvoji u drugom čitanju u Saboru neće rezultirati primjenom već od 1. siječnja, napomenuo je. Ustavni i drugi stručnjaci, kaže Sever, smatraju da je mudrije pričekati s prikupljanjem potpisa kako se ne bi našli u mogućem proceduralnom problemu.

Sindikati se i dalje protive radu do 67 godine života, dodatnoj penalizaciji prijevremenog umirovljenja i produljenju radnog staža dugotrajnim osiguranicima. Ističući kako nikada nisu govorili da će prikupljati potpise za rušenje cijelog sustava, Sever je najavio da će se u referendumskim pitanjima orijentirati na “najtvrđe odredbe u propisu, koje će građanima najviše štetiti u budućnosti”.

Rad do 67 godina je ‘mrcvarenje i masakriranje ljudi’

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je rad do 67 godina ‘mrcvarenjem i masakriranjem ljudi’ ističući kako se tu radi o humanom pitanju. Hrvatska za mirovinski sustav izdvaja 10,5 posto BDP-a, a prosjek EU-a je 12 posto BDP-a, upozorio je. Poručivši da država ne smije varati svoje građane, Ribić je rekao da je lako predvidjeti što će biti 2033. godine. ‘Moramo valjda jednom izići na bolje ili Vlada misli da Hrvatska nikada neće izaći iz ovog limba. Ako nastavi s ovakvom ekonomskom politikom, diktiranom iz Bruxellesa, onda su možda i u pravu’, rekao je.

Glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić najavila je da će sindikati o mirovinskoj reformi idućih tjedana razgovarati sa saborskim klubovima zastupnika, kako bi im ukazali na negativne posljedice predložene mirovinske reforme. Tvrdi da je interes klubova zastupnika velik, već su razgovarali s HSS-om, GLAS-om i HSU-om, dobili su poziv na sastanak od Kluba zastupnika SDP-a, a očekuju i poziv Kluba zastupnika HDZ-a.

Izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike SSSH-a Ana Miličević Pezelj podsjetila je da sindikati nisu dobili niz podataka koje su tražili, a izostao je i socijalni dijalog. Miličević Pezelj upozorila je da će nedorečenom mirovinskom reformom biti naročito pogođene sadašnje mlade generacije. ‘Oni su budući gubitnici i to moramo spriječiti’, poručila je. (HINA)

Za više informacija pogledajte video snimku konferencije za medije:

u nastavku linkovi na portale, TV i radio emisije, koji su prenijeli vijest o konferenciji za tisak sindikalnih središnjica vezano uz mirovinsku reformu:

PORTALI

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/sindikati-nisu-odustali-od-prikupljanja-potpisa-za-referendum-protiv-mirovinske-reforme---539117.html

https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3291527/sindikati-porucuju-nismo-odustali-od-referenduma-radnici-se-ne-smiju-mrcvariti-do-67-godine/

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sindikati-nisu-odustali-od-prikupljanja-potpisa-za-referendum-protiv-mirovinske-reforme-20181120

https://www.24sata.hr/news/referendum-i-dalje-u-igri-rad-do-67-godine-je-mrcvarenje-600882

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sindikati-kazu-da-nisu-odustali-od-referenduma-protiv-mirovinske-reforme/2043959.aspx

http://www.glas-slavonije.hr/382493/1/Pavic-i-Maric-Strajk-je-legitiman-ali-place-ne-mogu-rasti-vise-od-3-posto  (Komentar Sever pri kraju članka)

https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/nitko-ga-na-ovo-ne-moze-pripremiti-plenkovicu-se-sprema-nesto-pakleno-1251080/

https://www.glasistre.hr/hrvatska/sindikati-nisu-odustali-od-prikupljanja-potpisa-za-referendum-protiv-mirovinske-reforme-574847

https://narod.hr/hrvatska/sindikati-nisu-odustali-od-prikupljanja-potpisa-za-referendum-protiv-mirovinske-reforme

TV

https://www.hrt.hr/enz/dnevnik-u-podne/473458/  HRT Dnevnik 1 od 7:01 minute

RADIO

http://www.mediaservis.hr/index.php/audio-vijesti/item/103174-103174-vijesti-u-16  Media Servis Vijesti u 16h