Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
11.05.2009.

SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI ODBILI ARBITRAŽU VLADE

Na radnome sastanku sindikata javnih službi i Vlade RH u Banskim dvorima, dva dana uoči početka štrajka sindikata javnih službi, Vlada je predložila rješavanje socijalnog konflikta arbitražom, no sindikati su to odbili, te nastavljaju s pripremama za štrajk.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je kako će Vladini pregovarači sutra o svemu informirati premijera Ivu Sanadera te će se na tom sastanku odlučiti o mogućem nastavku pregovora.

Vlada je ponudila formiranje arbitražnog vijeća, u koje bi ušla po dva stručnjaka koja izaberu Vlada i sindikati, a vijeće bi izradilo prijedlog za rješavanje spora oko smanjenja plaća zaposlenima u javnim službama, rekla je Jadranka Kosor novinarima nakon sastanka.

Sindikati su, međutim, odbili taj prijedlog ističući kako je sada prekasno za arbitražu, jer bi se pronalaženje rješenja oteglo za još mjesec dana, a kako bi u arbitražnom tijelu bio paran broj ljudi, moguće je da se ne postigne nikakav dogovor.

Osim toga, o temeljnim pitanjima kao što je utvrđivanje cijene rada, ne može odlučivati nikakva arbitraža, nego se to mora uređivati jedino kolektivnim pregovorima, složni su sindikalisti.

Član Ekonomskog vijeća Željko Lovrinčević, koji je također prisustvovao radnome sastanku, ocijenio je kako najveći prijepor ostaje oko sindikalnoga zahtjeva za uspostavljanjem pariteta između plaća u javnim službama s plaćama u gospodarstvu nakon što zemlja izađe iz krize.

Sindikati pritom uspoređuju osnovicu za plaće početnika s VSS-om u javnim službama s plaćama u privredi u koje su uključeni svi dodaci, kaže Lovrinčević te ističe kako Vlada ne smije preuzeti obveze koje ne može ispuniti, a posebice ne smije ostaviti neodrživo stanje u javnim financijama sljedećoj Vladi.

...hrvatska radiotelevizija...