Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
02.10.2018.

Sindikati javnih i državnih službi odbili Vladin prijedlog povećanja osnovice od 2 %

Sindikati javnih i državnih službi odbili Vladin prijedlog povećanja osnovice od 2 %

U ponedjeljak su održani pregovori između Vlade Republike Hrvatske, koju je na tom sastanku predstavljao ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, te sindikata javnih i državnih službi na kojima je Vlada RH ponudila povećanje osnovice plaća u javnim službama za dva posto u idućoj godini.

Sindikati sa sastanka nisu izašli zadovoljni iako je Vlada ovaj put nešto i ponudila. Ono što im je Vlada stavila na stol je povišica od tek 2 posto, što je nedovoljno za sindikate, pogotovo javnih službi koji su prošli tjedan prijetili i prosvjedima. Sastanak je trajao manje od 10 minuta, te sindikati žele nastaviti pregovore jedino s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Javne službe u odnosu na plaće prije krize imaju 18.9 % manje, a ako ne dobiju povišicu do kraja iduće godine zaostatak će se, tvrde, popeti na 25 posto. Pa s predloženih 2 posto ne vraćaju mnogo.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec, rekao je kako samo s ministrom Marićem mogu provesti stvarne i prave pregovore. Od ministra se tražr jasna obrazloženja zašto i gdje nema mjesta za toliki broj zaposlenih u javnim službama, koje su glavni servis za sve građane.

“Tvrdim odgovorno da je plaća policijskog službenika mizerna. Što će s tih 2 posto, to će biti 50 ili 100 kuna. O čemu pričamo. Govorim da se na sigurnosti ne smije štedjeti”, jasno će Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije. Napominju da im je prije 5 godina oduzet i dodatak na koeficijente.

“Da bismo se vratili na razinu plaća iz 2013. morali bismo vratiti tih 3 posto”, kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

“Ali ova ponuda je za mene sramotna. A ako vlada ne odustane poduzet ćemo one sindikalne akcije koje nam stoje počevši od prosvjeda, štrajka, što imamo u zakonskim okvirima”, jasno kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

“Ovo je regularan proces pregovora, želimo pregovarati i pregovaramo u dobroj vjeri i nadamo se da ćemo ih uspješno zaključiti”, ističe ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Dogovoren je i novi pregovarački sastanak u četvrtak, kada će ministar financija Zdravko Marić detaljnije obrazložiti Vladinu ponudu