Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
28.06.2019.

Konferencija za medije: Manjak medicinskih sestara i tehničara i problemi u zdravstvenim ustanovama

Konferencija za medije: Manjak medicinskih sestara i tehničara i problemi u zdravstvenim ustanovama

U petak, 28. lipnja 2019. održana je konferencija za novinare na temu: 'Upitna zdravstvena skrb građana - manjak medicinskih sestara i tehničara koji zbog potplaćenosti odlaze raditi u inozemstvo' i 'Veliki problemi u zdravstvenim ustanovama - jesmo li pred turističku sezonu u kolapsu zdravstvenog sustava'.

Na konferenciji su govorile Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća HSS MS-MT i Brankica Grgurić, predsjednica HSS MS-MT.

Predsjednica Glavnog vijeća Anica Prašnjak navela je kako u Hrvatskoj nedostaje 12.000 sestara, dok je u inozemstvo otišlo 1180 sestara, a više od 2000 sestara dalo je svoj zahtjev za odlazak u inozemstvo.

'To je u ovom trenutku oko 3500 sestara, a znamo da Njemačka može primiti taj čitav naš broj s obzirom na to da potrebuje milijun medicinskih sestara. Nas će tržište Njemačke i Europe progutati, a mi nismo poduzeli nikakve korake da se zaustavi nemili trend odlaska u inozemstvo i da se našim sestrama da nekakvo malo svjetlo na kraju tamnoga tunela u kojem se mi sada nalazimo', kazala je Prašnjak.

Predsjednica HSS MS - MT-a Brankica Grgurić rekla je da medicinske sestre i tehničari ne traže pogodnosti već normalne uvjete rada kako bi naši bolesnici dobili najbolju i najsigurniju skrb.

'Naše medicinske sestre rade na rubu izdržljivosti, a u sustavu sve ipak štima, što znači da se trudimo da radimo maksimalno, a oni koji upravljaju administrativnim tijekom uopće ne poznaju sustav jer jedno je iz fotelje brinuti o administrativnom propisu, a drugo doći na odjel i vidjeti kako se rad', dodala je Grgurić.

Sindikat hitno traži za medicinske sestre povećanje upisnih kvota, stipendiranje ljudi, plaćanje prekovremenih sati, donošenje uredbe sukladno njihovim razinama obrazovanja, bolje uvjete rada te stambeno zbrinjavanje.

Više o konferenciji za medije možete pronaći u linkovima:

https://vijesti.hrt.hr/523836/medicinske-sestre-i-tehnicari-traze-od-vlade-da-se-njihovo-zanimanje-proglasi-deficitarnim

https://www.hina.hr/vijest/10108339

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sindikat-hitno-proglasiti-profesiju-medicinskih-sestara-deficitarnim-zanimanjem-i-povecati-upisne-kvote-20190628

http://hr.n1info.com/Vijesti/a414539/Sindikat-trazi-od-Vlade-da-medicinske-sestre-i-tehnicare-proglase-deficitarnima.html

https://www.pixsell.hr/agency/pxl-standard-news/zagreb-upitna-zdravstvena-skrb-gradana-zbog-manjka-medicinskih-sestara-i-tehnicara-gallery-1232035/