Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
12.08.2019.

Sindikalne podružnice jedinstvene u borbi za Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

Sindikalne podružnice jedinstvene u borbi za Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

Uoči nastavka pregovora za Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja sindikalni povjerenici u podružnicama ustrajni su i jedinstveni u zahtjevima koje traže od resornog Ministarstva i Vlade da se ispoštuju potpisani dogovori.

Podsjetimo, 31. srpnja  Vlada Republike Hrvatske nije prihvatila parafirani Dodatak II Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim su se plaće zaposlenih u djelatnosti zdravstva trebale povećati za 3% od 1. kolovoza te za 4% od 1. listopada.

Medicinske sestre, medicinski tehničari kao i ostali zdravstveni djelatnici odluku Vlade prihvatili su sa velikim razočaranjem, te ukoliko u narednim pregovorima ne dođe do pozitivnog ishoda spremni su na sindikalne akcije.

Već godinama Sindikat upozorava na ozbiljnu situaciju u zdravstvu, a sada kada su mjerodavne institucije dobile priliku da pruže radnicima povećanje plaće, baš suprotno, Vlada je radnicima okrenula leđa.

Članovi Sindikata, sindikalni povjerenici složni su da će krenuti u sindikalne akcije jer smatraju da je odluka Vlade odraz nepoštivanja rada i struke.

Predsjednik sindikalne podružnice u Dubrovniku, Ivan Večerin, smatra da su medicinske sestre i tehničari došli do prijelomnog trenutka kada stanje u sustavu je postalo neizdrživo.

Također, ističe da iz bolnice ljudi odlaze u inozemstvo, a radnici koji ostaju, rade prekovremeno, no nažalost, rezultat takvog rada su i učestala bolovanja.

Takva situacija prisutna je i u ostalim zdravstvenim ustanovama: samo u dubrovačkoj bolnici nedostaje 70 medicinskih sestara, a u ostalim bolnicama u Hrvatskoj i više.

Nastavak pregovora zakazan je za 20. kolovoza, a uoči sastanka Predsjednica Glavnog vijeća Anica Prašnjak za medije je istaknula da , ukoliko neće biti pozitivnog pomaka u pregovorima, članovi su i ovaj puta jedinstveni i ustrajni te spremni na štrajk.

U nastavku možete pročitati objave medija na navedenu temu:

dubrovnik.net, Medicinske sestre i tehničari idu u štrajk,

HRT dnevnik, 9:20

dnevnik.hr, Vlada popušta?

jutarnji.hr, Vlada spremna na ustupke?