Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
26.07.2017.

Sastanak predstavnika sindikata javnih i državnih službi s ministrom rada i mirovinskog sustava

Sastanak predstavnika sindikata javnih i državnih službi s ministrom rada i mirovinskog sustava

25. srpnja 2017. godine održan je neformalni sastanak predstavnika sindikata javnih i državnih službi s ministrom rada i mirovinskog sustava g. Markom Pavićem vezano uz početak pregovora za Temeljni kolektivni ugovor.

Otvorena su tri važna pitanja: povećanje osnovice plaća od 2% za javne službe, početak pregovora za kolektivne ugovore i utvrđivanje reprezentativnosti za pregovaranje o istima i izmjene Zakona o reprezentativnosti.

Sindikati su podsjetili ministra kako je od osamostaljenja Hrvatske osnovica za plaće državnih i javnih službenika bila jednaka. Sindikati javnih službi očekuju da će Vlada RH već na slijedećoj sjednici odrediti povećanje osnovice od 2% za izračun plaća i za zaposlenike javnih službi i to sa isplatom u rujnu. Sindikati očekuju da se Vlada ponaša odgovorno prema svim zaposlenicima koji primaju plaću iz državnog proračuna. U suprotnom, sindikati će dogovoriti kako će reagirati, a pritom ne isključuju ni prosvjedne aktivnosti pa i industrijske akcije poput štrajka.

Što se tiče početka pregovora o TKU-u, sindikati očekuju da pregovori započnu najkasnije krajem kolovoza ili početkom rujna kako bi ostalo dovoljno vremena za ispregovarati kvalitetan kolektivni ugovor.

Izmjene Zakona o reprezentativnosti su nužne jer se u dosadašnjim prebrojavanjima za kolektivne ugovore dogodilo niz nepravilnosti. Postupak utvrđivanja reprezentativnosti, kao osnova za početak pregovora, traje predugo, a u Zakonu o reprezentativnosti ne postoje sankcije te se tako onemogućava započinjanje pregovora na vrijeme.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ministar-pavic-razgovarao-s-predstavnicima-sindikata-drzavnih-i-javnih-sluzbi/

http://vijesti.hrt.hr/ministar-pavic-sa-sindikatima