Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
18.09.2017.

Prosvjed na Markovom trgu "Od mjere do barijere - Mladi vrijede više"

Prosvjed na Markovom trgu "Od mjere do barijere - Mladi vrijede više"

Inicijativa Vrijedim više koju su pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske održala je u petak 15. rujna na Markovom trgu prosvjed OD MJERE DO BARIJERE – Mladi vrijede više. Na prosvjedu kojim se zatražilo ukidanje stručnog osposobljavanja, vraćanje pripravništva i perspektive mladima okupilo se oko 300 ljudi.

Organizatori su poručili kako je potrebno hitno pokrenuti procese kojima bi se redefinirale postojeće politike, koje mladima onemogućavaju pristup dostojanstvenim i kvalitetnim radnim mjestima, jer mladi ne žele osposobljavanje na način na koji je ono sad zamišljeno, već suprotno, žele prava koja proizlaze iz radnog odnosa i plaću od koje mogu živjeti. Žele da mjere aktivne politike zapošljavanja budu namijenjene onima kojim je to zaista potrebno, a ne da se osposobljavaju osposobljeni, dok se ignoriraju potrebiti. Mjere aktivne politike zapošljavanja ne bi smjele destimulirati otvaranje radnih mjesta i gurati mlade u siromaštvo i nesigurnost.

„Želimo da se mladima vrati pripravništvo, kada ulaze u svijet rada da dobiju ugovor o radu i sva radnička prava. Ovdje tražimo da se prestane s lošim politikama zapošljavanja, da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava počne uzimati prijedloge socijalnih partnera i da počne sa primjenom kvalitetnih politika koje će poticati zapošljavanje. Vanjske evaluacije su pokazale da je SOR nekvalitetna mjera i tražilo se njezino redefiniranje koje nikada nije učinjeno. To je najnekvalitetnija i najskuplja mjera koja ne nudi ništa, a srušila je i cijenu rada“, izjavila je Lucija Barjašić Špiler u ime Matice hrvatskih sindikata.

https://www.vecernji.hr/vijesti/mladi-i-sindikati-prosvjedovali-vrijedim-vise-u-irskoj-

https://www.24sata.hr/news/prosvjed-mladih-u-njemacku-bih-na-odmor-a-ne-na-baustelu-

http://net.hr/danas/hrvatska/prosvjed-protiv-sor-a-na-markovom-trgu-

http://www.index.hr/vijesti/clanak/prosvjed-strucno-osposobljavanje

https://www.politikaplus.com/novost/mladi-zele-kvalitetnu-politiku-