Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
29.06.2012.

Pregovori o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora

Iako se priča oko ukidanja prava iz kolektivnih ugovora kroz medije razvija mjesecima, tek početkom ovog mjeseca Vlada RH je povukla konkretne poteze i na adrese sindikata 8. lipnja 2012. godine dostavila prijedlog izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora.

Ono što Vlada predlaže je:

  • smanjenje osnovne plaće kroz korekciju uvećanja za navršene godine radnog staža s 0,5 na 0,3 posto po godini
  • namjera otkazivanja Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama te njegovih izmjena i dopuna u dijelu koji regulira zajamčenu korekciju plaće (povrat 6% osnovice te dostizanje pariteta s prosječnom plaćom u privredi RH).
  • snižavanje dnevnice sa 170 na 150 kn po danu
  • odustajanje od isplate božićnice u 2012. godini
  • odustajanje od isplate regresa i jubilarne nagrade u 2013. godini

a cijeli tekst prijedloga možete pročitati ovdje.

Iako je kroz medije bilo najavljivano "zamrzavanje" jednokratnih davanja, regresa i božićnica, u prijedlogu koji je Vlada poslala najveće i najbolnije umanjenje bilo bi ono koje se tiče osnovnih plaća, umanjenjem dodatka na minuli rad. Takvim Vladinim prijedlogom umanjenja dodatka na minuli rad najveće umanjenje plaća doživjeli bi upravo radnici s najviše staža, tj. oni pred mirovinom, dok bi se svima ostalima rast plaća znatno usporio.

Takav prijedlog našem je Sindikatu neprihvatljiv i na izvanrednom sastanku Predsjedništva, Glavnog vijeća i Nadzornog odbora jednoglasno je odlučeno da HSS MS-MT neće dati podršku Vladinom prijedlogu. Uz već postojeće probleme, kojima Vlada i resorni ministar nikako da se pozabave, smanjenje osnovnih plaća značilo bi velik udarac svim našim članovima.

Prvi sastanak s predstavnicima Vlade održan je 28. lipnja 2012. godine i već nakon njega je jasno da su stajališta Vlade i sindikata na oprečnim staranama. Dok sindikati pokušavaju održati bar ovakvu, već više puta smanjenu cijenu rada, od strana Vlade pokazala se samo briga za brzinskim uštedama Državnom proračunu i očuvanjem proračunskih limita, bez obzira na posljedice koje će to donijeti normalnom funkcioniranju javnih službi.

Vlada svoje zahtjeve argumentira isticanjem obveze provođenja odredaba Zakona o fiskalnoj odgovornosti,  potrebi smanjenja deficita proračuna, statističkim podacima o kretanju BDP-a u prvom kvartalu 2012. te procjenama kako će se i u drugim i trećem kvartalu zabilježiti pad te s navodno otkrivenih 20 milijardi kuna jamstava brodogradnji koja mogu stići na naplatu i srušiti proračun.

Iako sindikati uvažavaju da je riječ o bitnim argumantima, nikako ne mogu pristati na prekrajanje osnovnih plaća i njihovo dodatno smanjivanje, napose kada dosadašnja odricanja (preko 7 milijardi kuna) nisu dala baš nikakve rezultate. Neopravdan je zahtjev za odricanjem upućen samo prema nekima i posebno je apostrofiran bankarski sektor, koji kroz cijelo ovo vrijeme krize bilježi ekstraprofite i svojim direktorima iz godine u godinu dodjeljuje visoke bonuse (620 milijuna kuna od 2009. do 2011., raspodijeljeno na šačicu ljudi u vrhu), zatim javna poduzeća gdje su prosječna mjesečna primanja osjetno veća nego u javnim službama, a prekobrojnost zaposlenih je više no očita, nadalje lokalna i regionalna samouprava čija reforma je odavno trebala biti provedena, prevelike subvencije poljoprivredi, beneficije branitelja, itd. Povrh svega, zaposlenicima u javnim službama nije ponuđeno baš ništa osim već poznatih fraza o nužnim koracima za preživljavanje.

Nakon više od 4 sata pregovora nije došlo do važnijih zaključaka osim dojma da je Vlada već pripremila izmjene kojih se čvrsto drži, a s već gotovima izašla pred sindikate koji bi trebali biti socijalni partneri i zajedno s Vladom pregovarati o eventualnim mogućnostima bilo kakvih rezova.

Nastavak pregovora predviđen je za ponedjeljak, 2. srpnja.

 

Vladin prijedlog Izmjena TKU-a

Kretanje prosječnih bruto plaća