Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
21.11.2018.

Predsjednica Glavnog Vijeća HSSMS-MT-a Anica Prašnjak gostovala u Otvorenom

Predsjednica Glavnog Vijeća HSSMS-MT-a Anica Prašnjak gostovala u Otvorenom

Sindikati javnih službi, nezadovoljni Vladinom ponudom povećanja plaća za 3%, najavili su da od sljedeće srijede idu u štrajk. Štrajk bi trebao početi 28. studenoga i održavao bi se svaki tjedan po jedan dan sve do ispunjenja njihovih zahtjeva za većim plaćama zaposlenika u javnim službama.

O prostoru za pregovore i mogućim kompromisima u emisiji Otvoreno govorili su  predsjednica Glavnog Vijeća HSSMS-MTa Anica Prašnjak, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Stipe Mamić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir MihalinecDavor Huić iz udruge poreznih obveznika - Lipa i predsjednik Uprave Munje Ivan Miloloža.

'Smatram da je naš zahtjev od 5,8 posto 'urezan u kamen'. To je minimum minimuma za javne službe, naročito za medicinske sestre', rekla je Anica Prašnjak, te dodala kako tri posto nije motivirajuće za ostanak u Hrvatskoj. 

Ivan Miloloža smatrao je kako svi građani zaslužuju veće plaće, ali je pitanje je li to moguće i koliko. "Budimo objektivni, nitko nije mogao predvidjeti slučaj Uljanik. Međutim, samo zahvaljujući okružju i turizmu naše gospodarstvo raste. "U Hrvatskoj je iracionalno raspoređena radna snaga", kazao je Miloloža. "Ponuda od 3 posto je veća od rasta gospodarstva i u okviru rasta plaća u realnom sektoru", kazao je Davor Huić. Imate studije koje kažu kako je Hrvatska kao država neefikasna i skupa - to je tema o kojoj treba razgovarati, dodao je. 

S tim se nije složio Stipe Mamić. Naše službe rade dobar posao, možda postoje pojedinci koji nisu na razini, dodao je. Ponovio je kako ponuda Vlade od 3 posto - nema veze s Uljanikom, jer su pregovori počeli u svibnju i krenuli s 2 posto. 'Ne mogu vjerovati da govorite o brojkama i učinkovitosti javne uprave. Dođite u bolnicu i pogledajte. U svim našim ustanovama je rad, red i disciplina. Svi naši ljudi koji odu u inozemstvo dolaze na vodeće pozicije', rekla je Prašnjak, te poručila: 'Gledajte ljude, ne gledajte brojke!".

Huić je odgovorio kako su ispitivanja javnog mnijenja pokazala da su građani nezadovoljni neefikasnošću javnih službi. 

Ivan Miloloža upozorio je da je po učinkovitosti javnog društva Hrvatska vrlo nisko. 'Niske plaće u javnom sektoru rezultat su, među ostalim i velikih kamata koje plaćamo. U realnom sektoru plaće nisu rasle više od 2.8 posto. Statistika je zbroj željenih podataka, meso i kupus - pa sarma', kazao je Miloloža.

'Statistika mila dika - što poželi to naslika', odgovorila mu je Anica Prašnjak te dodala: 'Mi smo savršeno učinkoviti, u odnosu na broj radnika i radne uvjete. Čitate li uopće koliko nas odlazi. Od kuda Rumunjskoj novci za povećanje plaća do 25 posto'

'To je zato što je njihova baza puno niža od naše i imaju više prostora za rast', odgovorio je Stipe Mamić. "U medijima se spominje moguće povećanje plaća od 5,8 posto. Od prvog dana sam u pregovorima i prvi zahtjev je bio za povećanje od 18,9 posto. Ni u jednom trenutku nisam vidio da se ide ispod 6 posto. Ovo je pomak na 5.8 posto, znači idemo u dobrom smjeru. Vidjet ćemo što se može napraviti", kazao je.  Huić je upozorio da broj stanovnika Hrvatske pada, a da javni sektor raste. U emisiji je pokazao i grafikone, što je naišlo na oštru reakciju sa strane sindikalista.

Predsjednica Glavnog Vijeća HSSMS-MTa Anica Prašnjak je kazala kako je u Hrvatskoj 670 medicinskih sestara na 100 tisuća građana, a u EU-u ih je 900.

'Da bi bili na nivou EU-a moramo zaposliti 40 posto više sestara, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije to je 10 tisuća medicinskih sestara. Papiri za zapošljavanje na Ministarstvu se čekaju mjesecima. Iskusna medicinska sestra u Hrvatskoj ima plaću između 5 i 6 tisuća kuna a u Njamačkoj od 2 do 5 tisuća eura. Pitam vas koliko smo mi novaca uštedjeli sustavu', poručila je.

Emisiju Otvoreno možete pogledati ovdje.

Ostale vijesti vezane uz emisiju Otvoreno:

https://hrti.hrt.hr/videostore/moviedetails?referenceId=376243404&refer=videostore%7Cmovies&customCatalogueReferenceId=vod&detailsCarousel=EditorsChoice&heading=Izbor%20urednika  Videozapis

https://vijesti.hrt.hr/473546/otvoreno-o-najavljenu-strajku-sindikata-javnih-sluzbi

https://www.index.hr/vijesti/clanak/javne-sluzbe-idu-u-strajk-odricali-bi-se-mi-i-dalje-da-se-odricu-svi/2044175.aspx

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/burno-na-temu-strajka-nas-zahtjev-od-5-8-posto-je-urezan-u-kamen-tri-posto-nije-motivirajuce-za-ostanak-u-hrvatskoj-20181121