Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
21.12.2009.

PRAVNI STRUČNJACI: NEMA ZAKONSKOG TEMELJA ZA VRAĆANJE BOŽIĆNICA

Zaposleni u javnim i državnim službama mogu odahnuti jer pravni stručnjaci kažu da nema zakonskog temelja za ispunjenje premijerkina zahtjeva. Barem šezdesetak ustanova u zdravstvu i visokom školstvu isplatilo je svojim zaposlenima po 1.250,00 kuna božićnice prije no što je Vlada odlučila da one imaju iznositi 625,00 kuna.

“Vraćanje novca je neizvedivo, nema šanse za povrat” - ne dvoji mr. sc. Viktor Gotovac s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. I Krešimir Rožman, stručnjak za radno pravo, tvrdi da do prisilnog prijeboja po zakonu ne može doći.

“S tužbama ćemo pričekati do Uskrsa jer vjerujem premijerki da će nam u ožujku isplatiti drugi dio. Ne bude li tako, onda ćemo tužiti, zastara nastupa tek za tri godine” - kaže Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti. Slično procjenjuje i V. Gotovac:"Da bi sve bilo po zakonu, trebali su božićnice rješavati još u kolovozu i rujnu. Država zna da nije poštovala kolektivni ugovor i da pravno njen stav ne drži vodu, ali vjerujem da će početkom sljedeće godine svoju obvezu poštovati i isplatiti drugi dio novca".

Donosimo vam i komentar Sanje Modrić objavljen u subotnjem izdanju Novog lista, koji se odnosi na aktualna zbivanja oko isplate božićnica.

...večernji list...

... novi list...