Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
28.05.2017.

Posjet organizacija HSSMS-MT-a, HKMS-a i HUMS-a Kliničkom bolničkom centru Osijek, 25. svibnja 2017.

Posjet organizacija HSSMS-MT-a, HKMS-a i HUMS-a Kliničkom bolničkom centru Osijek, 25. svibnja 2017.

U četvrtak, 25. svibnja u KBC-u Osijek održan je zajednički sastanak sestrinskih organizacija: Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Anica Prašnjak prezentirala je ulogu i svrhu postojanja Sindikata u sustavu zdravstva te istaknula važnost statusa medicinskih sestara, od srednje medicinske sestre pa do visokoobrazovanih diplomiranih sestara, magistara sestrinstva te doktorica sestrinstva, koje u hrvatskom sustavu nisu ni prepoznate ni vrednovane.

Cilj postojanja Sindikata je zastupati i štititi radnike te doprinijeti izgradnji društva u kojem će biti ostvareno pravo svakoga čovjeka na rad i dostojanstven život.

I dalje, veliki problem u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u sustavu zdravstva je odlazak radnika u inozemstvo gdje je prema neslužbenim podacima iz Hrvatske otišlo više od 700 medicinskih sestara. Posao medicinske sestre se marginalizira i struka se prepoznaje tek kada se dogode neki incidenti. Tužno je da iz državnog proračuna školujemo svoje ljude, koje ćemo onda pustiti da odu njegovati pacijente po Europi i svijetu. S druge strane, primjerice, u KBC-u Osijek kronično nedostaje osoblja, ima mnogo prekovremenih sati, a kada se odlazi na godišnje odmore, nema tko raditi - upozorila je Prašnjak.

Stoga će Sindikat i dalje inzistirati da se ukine zabrana zapošljavanja, a potom da se poradi na tome da medicinske sestre ostanu u Hrvatskoj i da im se priznaju njihovi obrazovni statusi - naglasila je Anica Prašnjak.

Dopredsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Verica Alerić podsjetila je kako je upravo prva generacija magistara sestrinstva školovana u Osijeku. Isto tako, naglasila je, da je sestrinstvo jedina profesija gdje nije prepoznato visoko obrazovanje, a možemo se pohvaliti da imamo najkvalitetnije medicinske sestre.

Potpredsjednica HUMS-a Marija Gilja predstavila je rad Hrvatske udruge medicinskih sestara te istaknula da će se pokušati upozoriti nadležne institucije na veliki rascjep između hrvatskog zakonodavstva o sestrinstvu i onoga što se događa u praksi.

Zato će se sestrinske organizacije zajednički ujediniti i boriti se za sestrinstvo u Republici Hrvatskoj te bolji status medicinskih sestara, zaključeno je na kraju sastanka.