Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
05.10.2019.

Otvoreno pismo gospodinu Zoranu Šprajcu povodom njegove objave na društvenoj mreži Twitter dana 03. listopada 2019. godine.

Otvoreno pismo gospodinu Zoranu Šprajcu povodom njegove objave na društvenoj mreži Twitter dana 03. listopada 2019. godine.

Otvoreno pismo

Poštovani gospodine Šprajc!

Nastavno uz Vašu objavu na društvenoj mreži Twitter u kojoj govorited „dugo se već nije dogodilo ništa tako dobro kao ovaj prosvjed medicinskih sestara i tehničara bez sindikalnih parazita koji članstvu prodaju bozu kak su im uspješno ispregovarali 50 kuna veću plaću. Bravo ljudi!“, iznenađeni smo činjenicom da uvaženi i nagrađivani novinar sa dugogodišnjim iskustvom nije smatrao važnim provjeriti istinitost i argumentiranost tvrdnji koje plasira u javnost.

Legitimno je pravo svakog građanina Republike Hrvatske prosvjedovati i boriti se za svoja prava. Međutim, nije legitimno, a u najmanju ruku niti kolegijalno širiti lažne informacije i neistine te napadati Sindikat koji se 28 godina bori za prava medicinskih sestara i medicinskih tehničara i koji je medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima ugovorio sva povećanja plaće i dodatke na plaću, materijalna i ostala prava kako kroz Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja tako i kroz Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama pa makar ona bila i „mrvice“ od 12% kao što je to u ovoj godini.

Kada govorimo o povećanju plaća od 12% u sustavu zdravstva u 2019. godini, moramo istaknuti da ono za medicinske sestre i medicinske tehničare koji rade u bolnicama u smjenskom radu, iznosi od cca 400 do 650 kuna neto ovisno o godinama staža, stručnoj spremi te uvjetima rada na radnom mjestu.

Navedeno povećanje još uvijek nije ono koje bi zadovoljilo i medicinske sestre i ostale zaposlenike u sustavu zdravstva, ali je ipak korak naprijed naročito ako uzmemo u obzir višegodišnje stagniranje ne samo osnovice za plaće nego i ostala uvećanja plaće kako u sustavu zdravstva tako i u ostalim javnim službama.

Želimo još napomenuti da su se „heroine iz čajne kuhinje“ koje ste tako bezuvjetno podržali priključile jednom, kako ih Vi nazivate „parazitskom“ sindikatu koji nije prepoznat svojim radom pa pod krinkom borbe za boljitak sestrinstva želi privući članstvo.

Nadamo se da nam nećete zamjeriti na ovom našem obraćanju. Navedeno smo Vam napisali da biste bolje razumjeli problem u želji da Vas i dalje uvažavamo kao ozbiljnog i iskusnog novinara.

Srdačno Vas pozdravljamo u ime Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara,

 

Predsjednica HSSMS-MT:                                                                         Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS-MT:                                                         

Brankica Grgurić, dipl. med. techn.                                                           Anica Prašnjak, bacc. med. techn.