Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Odluka Vlade o pokretanju postupka o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, 30.03.2023.
  31.03.2023.

Odluka Vlade o pokretanju postupka o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, 30.03.2023.

Vlada Republike Hrvatske je na održanoj sjednici 30. ožujka donijela Odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske i reprezentativni sindikati javnih službi zaključili 6. svibnja 2022. Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama, koji je sklopljen na određeno vrijeme od četiri godine.

Reprezentativni sindikati javnih službi dostavili su 10. siječnja 2023. Zahtjev za početak pregovora o izmjenama i dopunama TKU-a, a u skladu s odredbama članka 94. TKU-a.

Na temelju članka 94. TKU-a, ugovorne strane obvezale su se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakonskih odredaba koje predstavljaju temelj i dopuštaju razlikovanje člana i nečlana sindikata pri primjeni prava iz kolektivnih ugovora, a koje su stupile na snagu 1. siječnja 2023. stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, započeti s pregovorima o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora o mogućnosti da se pojedina materijalna i/ili nematerijalna prava ugovore samo za članove sindikata, odnosno da se ista za članove sindikata ugovore u većem iznosu, odnosno većoj razini nego za nečlanove sindikata.

Prema odredbama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata („Narodne novine“, br. 93/14. i 26/15.) u slučaju pregovaranja o sklapanju kolektivnog ugovora kojim se ugovaraju prava zaposlenih za koje se sredstva za plaće i druga materijalna prava radnika osiguravaju u državnom proračunu, odnosno riznici prema posebnom propisu, reprezentativni sindikati mogu pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora samo s pregovaračkim odborom koji imenuje ili za to ovlasti Vlada Republike Hrvatske.


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja