Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
12.07.2012.

Nema izmjena TKU-a bez referenduma

Na jučerašnjem sastanku s Vladom RH, na kojemu se pregovaralo o predloženim izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora, sindikati udruženi u Maticu hrvatskih sindikata odbili su potpisati ikakve promjene kojima bi se zaposlenici u javnim službama morali odreći nekih prava.

Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS-MT, gđa. Anica Prašnjak, upoznala je sve sa činjenicom da u sustavu zdravstva već sada nedostaje 12.000 medicinskih sestara i tehničara, a samim time što postojeće sestre i tehničari odrađuju i njihov posao, Državnom proračunu se uštedi preko 90 milijuna kuna mjesečno, pa je nerealno očekivati još i dodatna odricanja upravo od njih.

Čelnici sindikata udruženih u Maticu hrvatskih sindikata održali su danas konferenciju za tisak na kojoj su upoznali javnost sa pravim razlozima nepotpisivanja Izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora.

Na održanoj konferenciji za novinare, na kojoj su uz predsjednicu Glavnog vijeća HSSMS-MT, gđu. Anicu Prašnjak, sudjelovali i predsjednik Matice Vilim Ribić, predsjednik Sindikata Hrvatskih učitelja, Zvonimir Laktašić, te predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec, između ostaloga je rečeno što se stvarno događalo na pregovorima i zašto su sindikati udruženi u Maticu vodili borbu za očuvanje prava iz TKU-a dok su neki sindikati potpisivali izmjene čim su one predložene.

Niti jedan sindikat uključen u Maticu hrvatskih sindikata neće pristati na izmjene koje je Vlada predložila, jer bi se tim pristankom odrekli materijalnih primanja u ime 66.000 svojih članova i svih ostalih zaposlenika u sustavu zdravstva i obrazovanja koji nisu sindikalno organizirani. Čelnici sindikata uključenih u Maticu smatraju da se nemaju pravo ičega odricati u tuđe ime, bar dok se korisnicima prava iz TKU-a ne da prilika da se sami izjasne o svemu. Pregovori s Vladom u posljednje vrijeme su se pretvorili u davanje ultimatuma te prijetnje raskidanjem kolektivnih ugovora i ukidanjem svih prava za radnike u javnim službama, a neki sindikati, koji bi trebali zastupati interese svojih članova, kao da su se natjecali koje sve Vladine prijedloge mogu prihvatiti, ali sindikati Matice do samog kraja su zadržali svoj stav da su se radnici u javnim službama dovoljno toga već odrekli i da nije dopustivo prilikom svakog pokušaja uštede krenuti prvo od njihovih plaća.

Već za jesen planira se održavanje referenduma na kojima će se Vama, članovima, dati mogućnost da se i sami izjasnite o Vladinim prijedlozima i sami odlučite želite li se odreći svojih stečenih prava.

Konferencija za tisak Matice hrvatskih sindikata, 12.7.2012. - Pregovori s Vladom RH, Zakon o reprezentativnosti