Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
30.05.2017.

Nacionalna rasprava – Bijela knjiga o budućnosti Europe, 29. svibnja 2017

Nacionalna rasprava – Bijela knjiga o budućnosti Europe, 29. svibnja 2017

Nacionalna rasprava o budućnosti Europe u Hrvatskoj održala se u organizaciji izaslanstva EGSO-a u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, 29. svibnja 2017. Domaćini rasprave bili su izaslanici EGSO-a: iz Skupine radnika predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, iz Skupine poslodavaca direktorica Predstavništva HGK u Bruxellesu Dragica Martinović te iz Skupine raznih interesa Toni Vidan iz Zelene Akcije.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) – tripartitno savjetodavno tijelo Europske unije okuplja predstavnike europskih sindikata, poslodavaca i udruga civilnog društva – organizira rasprave o budućnosti Europe u svim državama članicama kako bi prikupio stajališta, prioritete i pitanja ključnih dionika iz poslovnog sektora, sindikata, civilnog društva i akademske zajednice o tome kakvu budućnost želimo za Europsku uniju.

Temelj za ove rasprave je Bijela knjiga o budućnosti Europe: Razmatranja i scenariji za EU27 do 2025. koje je iznio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Bijelu knjigu objavila je 1. ožujka 2017. Europska komisija, a u njoj se iznosi pet scenarija o tome kako bi se Europa mogla razvijati do 2025. godine na raznim područjima, primjerice na području jedinstvenog tržišta i trgovine, migracija i sigurnosti ili ekonomske i monetarne unije.

Scenarije Bijele knjige uvodno je predstavio voditelj Predstavništva Europske komisije u RH, Branko Baričević. Poslije uvodne riječi domaćini Martinović, Vidan i Ribić dali su svoje osvrte na scenarije razvoja EU s aspekta poduzetništva, održivog razvoja, ekonomskog rasta i radno-socijalnih prava nakon čega se povela interaktivna rasprava s gostima.

Drugi krug izlaganja, popraćen također raspravom, bio je posvećen geopolitičkim, gospodarskim i društveno-kulturnim aspektima pojedinih scenarija i hrvatskog članstva u EU koje su predstavili dr.sc. Višnja Samardžija s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, prof.dr.sc Boris Cota s Ekonomskog fakulteta te mr.sc. Zvonimir Savić i Davorko Vidović obojica iz Hrvatske gospodarske komore.

Stajališta i ideje o budućnosti Europske unije i položaju Hrvatske unutar EU iznesena kroz raspravu, izaslanstvo EGSO-a će sažeti, a zajedničke zaključke pripremiti za uključenje u mišljenje EGSO-a o budućnosti Europe koje će se objaviti u srpnju 2017. godine. Svrha tog mišljenja je prije izbora u EU u lipnju 2019. utjecati na odluke EU-a u vezi sa smjerom kojim se želi krenuti u predstojećim mjesecima i u vezi s budućnošću Europe.