Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
06.03.2020.

Međunarodni dan žena, 08. ožujka 2020.

Međunarodni dan žena, 08. ožujka 2020.

Borba za prava žena počela je u New Yorku 8. ožujka 1857. godine, kada su radnice u tvornici tekstila štrajkale zahtijevajući bolje uvjete rada i veće plaće, a dva mjeseca kasnije osnovale su sindikat.

Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. godine u SAD-u te taj dan predstavlja povijesnu borbu žena za ravnopravnost kojom su izborile pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu te sva temeljna prava osigurana zakonima.

Unatoč tome, još uvijek postoje kulture poput onih u zemljama Trećeg svijeta, koje žene smatraju manje vrijednima, a i u mnogim razvijenim zemljama jednakost žena i muškaraca tek je mrtvo slovo na papiru.

Na Međunarodni dan žena ove godine Europski parlament obilježava 25. obljetnicu Pekinške deklaracije o rodnoj ravnopravnosti.

Pekinška konferencija,odnosno 4. Svjetska konferencija žena održana je u rujnu 1995. u Pekingu. Njezin završni dokument je Pekinška deklaracija.

12 ključnih područja interesa Pekinške platforme su : 

- Žene i okoliš
- Žene na položajima moći i odlučivanja
- Položaj djevojčica
- Žene i gospodarstvo
- Žene i siromaštvo
- Nasilje nad ženama
- Ljudska prava žena
- Obrazovanje i osposobljavanje žena
- Institucionalni mehanizmi za unapređenje položaja žena
- Žene i zdravlje
- Žene i mediji
- Žene i oružani sukobi

Međunarodni dan žena podsjeća nas na promicanje ravnopravnosti, solidarnosti, međusobnog razumijevanja i poštovanja.

Povodom obilježavanja Međunarodnog Dana žena, od srca iskazujemo zahvalnost i poštovanje svim cijenjenim ženama, majkama, prijateljicama, medicinskim sestrama, našim članicama Sindikata koje svakodnevno kroz svoj human rad, pružanjem sestrinske skrbi iskazuju i promiču solidarnost, dobrotu, pouzdanost, nesebičnost, srdačnost.