Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
12.05.2016.

Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva

Jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinstva je Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, koji medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju u spomen Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je povećanjem higijenskih uvjeta smanjila smrtnost ranjenika u Krimskom ratu 1850-ih, te se zato smatra utemeljiteljicom modernog sestrinstva.

Florence Nightingale je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te je 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.

Koliko je vrijedna i humana profesija medicinskih sestara govori činjenica da je to zanimanje koje iziskuje veliku odgovornost i brigu prema bolesnicima koji trebaju neprekidnu skrb, znanje, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini.

Medicinske sestre u svojoj profesiji i radu pokazuju neizmjernu ljubav i suosjećanje prema čovjeku od rođenja pa sve do završetka svoga života.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva svim našim poštovanim članicama i članovima Sindikata, kao i svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima želimo Sretan Međunarodni dan sestrinstva.