Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
12.05.2019.

Čestitamo Vam Međunarodni dan sestrinstva

Čestitamo Vam Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodna sestrinska organizacija (ICN) obilježava Međunarodni dan sestrinstva još od 1965. godine, dok je 1974. odlučeno da će se kao međunarodni dan sestrinstva obilježavati 12. svibnja, dan rođenja Florence Nightingale, osnivačice modernog sestrinstva.

Međunarodni dan sestrinstva tradicionalno se obilježava svake godine 12. svibnja, u znak sjećanja na rođenje začetnice modernog sestrinstva, Florence Nightingale , engleske bolničarke koja je povećanjem higijenskih uvjeta smanjila smrtnost ranjenika u Krimskom ratu 1850-ih, te se zato smatra utemeljiteljicom modernog sestrinstva.

Florence Nightingale je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te je 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.

Međunarodni dan sestrinstva, prilika je da se svi podsjetimo o važnosti  te velikoj i humanoj ulozi medicinskih sestara i medicinskih tehničara koji svoj rad posvećuju brizi i liječenju bolesnih ljudi. Zdravstvena zaštita danas je nezamisliva bez rada i odgovornosti medicinskih sestara i medicinskih tehničara te je nesporna njihova velika odgovornost u poboljšanju i očuvanju zdravlju ljudi.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima zahvaljujemo na njihovom radu , ljubavi, profesionalnosti i odgovornosti koju pružaju svojim pacijentima te vam ovo prilikom čestitamo Međunarodni dan sestrinstva.