Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
13.10.2018.

Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa: PSI pozvao UN da se usredotoči na radnike javnih službi

Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa: PSI pozvao UN da se usredotoči na radnike javnih službi

Na međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa, PSI (Public services international) je pozvao UN da se fokusira na radnike javnih službi, kao što su vatrogasci, djelatnici hitne pomoći, zdrastveni radnici i druge profesionalce obučene za pomoć zajednici.

Glavna tajnica PSI-a, Rosa Pavanelli istaknula je kako je UN-ov sustav dobro usredotočen na smanjenje izloženosti katastrofama."Te katastrofe mogu ukloniti godine razvoja, ostavljajući obitelji i zajednice uništene i osiromašene. Većina zemalja treba više ulaganja u prevenciju, te trebaju osigurati alate i obuku radnicima hitnih službi za obavljanje svojih poslova.", izjavila je te potaknula sve vlade da prepoznaju rizike koje preuzimaju hitni radnici.

Samo u 2018. godini, djelatnici javnih hitnih službi pozvani su na spašavanje ljudi i zaštitu zajednice od prirodnih katastrofa diljem svijeta:

  • Vatrene stihije u Grčkoj, Švedskoj, Portugalu itd.
  • Poplave u Japanu i Indiji
  • Uragani i cikloni u Americi, na Filipinima
  • Potresi
  • Erupcija vulkana Mount Fuego Guatemala

Zbog velikih klimatskih promjena, moramo biti spremni na različite katastrofe. Iz tog razloga potrebno je više obuka i više djelatnika za hitne slučajeve. 

Više pročitajte na linku.