Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
25.11.2018.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: 38% zdravstvenih djelatnika doživjelo je fizičko nasilje u svojoj karijeri barem jednom

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: 38% zdravstvenih djelatnika doživjelo je fizičko nasilje u svojoj karijeri barem jednom

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama : 38% zdravstvenih djelatnika doživjelo je fizičko nasilje u svojoj karijeri

25. studeni je dan posvećen međunarodnoj borbi protiv nasilja nad ženama. Međunarodno udruženje javnih službi istaknulo je neke od nedavnih ekstremnih događaja, koji su jedan od primjera nasilja s kojima se mogu susresti djelatnici javnih službi.

Nedavna smrt dviju zdravstvenih radnica u Nigeriji, jedan su od novijih tragičnih primjera opasnosti s kojima se suočavaju radnici javnih službi.

Prije nekoliko mjeseci, dvije ženske zdravstvene radnice ubijene su od strane Boko Haram frakcije u Nigeriji. Dvadesetpetogodišnjakinja i dvadesetčetverogodišnjakinja, bile su  primalje s Međunarodnim odborom Crvenog križa (ICRC) u državi Borno, otete su u ožujku zajedno s UNICEF-ovom medicinskom sestrom Alicom Lokshom koja je još uvijek živa.

U vrijeme njihove otmice, pružale su bitnu prenatalnu skrb zajednicama u Rannu, malom gradiću čija je populacija više nego udvostručena otkada je postala kamp za oko 45.000 raseljenih osoba. Smrt ovih dviju djevojaka, najnoviji je tragični primjer opasnosti s kojima se susreću djelatnice javnih službi.

Međutim, ne samo u ekstremnim uvjetima zone sukoba, do nasilja dolazi i na radnom mjestu, a zdravstveni sektor, koji ima pretežito žensku radnu snagu, posebno je pogođen. O tome govori činjenica da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izračunala kako nasilje u ovom sektoru čini 25% svih incidenata na radnom mjestu. Između 8 i 38% zdravstvenih djelatnica, doživjelo je fizičko nasilje barem jednom u karijeri.

'Nasilnici nisu samo oni koji su izravno uključeni u radne odnose, kao što su menadžeri i kolege, već su to i pacijenti, članovi obitelji i posjetitelji', izjavila je Irene Khumalo, nova predsjednica Svjetskog odbora za žene PSI-a i članica Swaziland demokratskog udruženja medicinskih sestara.

Khumalo navodi kako ratovi, unutarnji sukobi i ekonomske krize čine situaciju još gorom.

Konvencija MOR-a

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, PSI ponavlja svoju predanost raspravi i usvajanju Konvencije i preporuke za okončanje nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, Međunarodne organizacije rada (ILO) u 2019. Osjetljive skupine u svijetu rada jesu žene, koje se često nose s različitim oblicima nasilja.

U svojoj kampanji PSI uzeo je upravo zdravstvene djelatnice kao primjer žena, koje se bore s nasiljem na radnom mjestu. Više o konvenciji i radu PSI-a možete pročitati ovdje.

 PSI kampanja.JPG