Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
28.03.2019.

Međunarodna organizacija rada o nasilju i uznemiravanju žena u svijetu rada

Međunarodna organizacija rada o nasilju i uznemiravanju žena u svijetu rada

Međunarodna organizacija rada i žene Ujedinjenih naroda održali su 19. ožujka popratni događaj u sklopu Komisije UN-a za status žena, povodom objave Priručnika Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju žena u svijetu rada. Naslov Priručnika je 'Rješavanje nasilja i zlostavljanja žena u svijetu rada'.

Priručnik pruža primjere novih dobrih praksi i praktičnih akcija za rješavanje rodno uvjetovanog nasilja i uznemiravanja u svijetu rada. Na panelu su sudjelovali predstavnici žena UN-a, Međunarodne organizacije rada i Kanadskog radnog kongresa.

Kalliope Mingeirou (UN Women) napomenula je da najmanje 1 od 3 žene globalno doživi seksualno ili fizičko nasilje tijekom života, a broj žena koje su doživjele seksualno uznemiravanje mnogo je veći. Rekla je da glavni uzrok ovog nasilja nadilazi radna mjesta - to je strukturno, društveno pitanje.

Shauna Olney ( Podružnica za ravnopravnost spolova, jednakost i raznolikost, MOR) objasnila je predloženu novu Konvenciju MOR-a i Preporuku o prestanku nasilja i uznemiravanja žena i muškaraca u svijetu rada, koja će biti dovršena na Međunarodnoj konferenciji rada u lipnju ove godine , koji se podudara s 100. godišnjicom MOR-a.

Sve žene i muškarci imaju pravo živjeti i raditi bez nasilja i uznemiravanja. Međutim, iako je to opće prihvaćeno, nasilje i uznemiravanje ostaju rasprostranjeni u cijelom svijetu rada. Nasilje i uznemiravanje utječe na sve poslove, sektore i zanimanja. To ima ozbiljne posljedice za radnike, njihove obitelji i zajednice, kao i za reputaciju i produktivnost poduzeća.

Priručnik možete pogledati ovdje:

http://www.world-psi.org/sites/default/files/documents/research/work-handbook-web.pdf