Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
06.07.2012.

Konferencija za tisak Matice hrvatskih sindikata - nema dogovora s Vladom!

Čelnici Matice hrvatskih sidikata održali su 5. srpnja 2012. godine konferenciju za tisak kako bi opovrgli lažne informacije koje su Vlada RH i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi plasirali u javnost, a sve s ciljem destabilizacije sindikalne scene.

Na pregovorima s Vladom RH o pravima iz Temeljnog kolektivnog ugovora, održanima 4. srpnja, nije došlo ni do kakvog dogovora o odricanju od bilo kojeg prava iz TKU-a, pa tako ni božićnica, ni regresa, ni jubilarnih nagrada, a posebno ne bilo kojeg dijela plaće. No, simptomatično je što su nedugo po završetku pregovora ministar Mrsić i predsjednica SSZSSH Spomenka Avberšek izvijestili javnost o tome kako je dogovor postignut i kako su se sindikati odrekli prava radnika u javnim službama. Takav potez Vlade i onih koji sjede s jedne strane pregovaračkog stola, a ustvari pregovaraju za drugu stranu, predstavlja manipulaciju javnim mišljenjem i dovodi do situacije u kojoj se u obzir uzima mišljenje samo jednog sindikata čiji stav Vladi odgovara.

Niti jedan sindikat uključen u Maticu hrvatskih sindikata nije pristao na bilo kakva odricanja. Stav je Matice da su se javne službe već previše odricale i dale za popunjavanje praznina u proračunu te da je vrijeme da se te iste praznine sada popunjavaju iz drugih izvora. Čelnici sindikata uključenih u Maticu odlučno su demantirali sve navode koje su mediji spremno prenijeli, a da nisu prethodno provjerili ima li u njima istine. Istaknuli su i glavni motiv Vlade u pregovorima - ukidanje Dodatka sporazumu kojim se jamči povrat osnovice od 6%

Pregovori s Vladom nastavljaju se i danas.

Audio zapis cijele konferencije možete poslušati klikom na poveznice dolje.

Konferencija za tisak MHS, 5.7.2012. - Mihalinec, Laktašić, Prašnjak
Konferencija za tisak MHS, 5.7.2012. - Ribić
Konferencija za tisak MHS, 5.7.2012. - Pitanja i odgovori