Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Konferencija za medije Vertikale sindikata obrazovanja povodom početka školske godine, 4. rujna 2017.
  05.09.2017.

U ponedjeljak, 04. rujna 2017. povodom početka školske godine, Vertikala sindikata obrazovanja održala je konferenciju za medije na kojoj su upozorili na težak položaj učitelja i nastavnika s obzirom na potplaćenost i loše uvjete rada.

Podršku nastavnicima i učiteljima u njihovima nastojanjima i borbi za povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada u ime našeg Sindikata dala je Predsjednica Glavnog vijeća Anica Prašnjak.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara podupire zahtjeve i nastojanja Sindikata obrazovanja u zalaganju za dostojanstvo hrvatskih učitelja i nastavnika. Obrazovanje je temelj društva, a učitelji i nastavnici imaju veliku ulogu u odgoju i obrazovanju naše djece te zaslužuju bolje uvjete rada i veću plaću.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, kazao je kako ovu školsku godinu obilježava status quo; naime već 3 godine nije donesena niti jedna zakonska promjena radi čega obrazovni sustav stoji, posljedično i radi izmjene četiri ministra obrazovanja u tom periodu. Također, negativno je što još nije izmijenjen Zakon o strukovnom obrazovanju, a upravo je ono temelj razvoja gospodarstva i pokretač samozapošljavanja.

Prosječna plaća za lipanj 2017. u osnovnoškolskom obrazovanju bila je 5 posto niža od prosječne plaće u RH, kazao je Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Obrazovanje je djelatnost s jako velikim postotkom visokoobrazovane radne snage, a bruto plaća za VSS u obrazovanju po posljednjim podacima bila je samo 71 posto prosječne plaće VSS-a na razini cijele zemlje te je to najniža plaća za VSS u svih 19 NKD djelatnosti. Plaće u javnom sektoru trebalo bi povisiti za više od 10 posto samo da bi se vratile na odnos plaća u javnom sektoru i privredi prije krize.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan, osvrnula se na problem iseljavanja iz Hrvatske radi kojeg je i sve manje djece u školama zbog čega se ukidaju razredna odjeljenja što učiteljima za posljedicu nosi smanjenje satnice, a često i ostanak bez posla. Prozvala je pojedine ravnatelje kojima Povjerenstvo za viškove uputi takve učitelje, a oni ih ne prime radi političkih pritisaka ili čuvanja mjesta za vlastite kandidate, a pri tom se prosvjetna inspekcija oglušuje na prijave. Naglasila je i problem sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u kojem nisu riješena bitna pitanja poput produžene nastave ili ocjenjivanja na polugodištu, a sve radi konstantnih promjena političkih garnitura koje često mijenjaju radne skupine koje rade na promjenama zakona.

U nastavku pogledajte konferenciju za medije Vertikale sindikata obrazovanja.

Konferencija za medije, 4. rujna 2017.

MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja