Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
31.07.2019.

Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja produžen do 31. listopada 2019.

Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja  produžen do 31. listopada 2019.

Na današnji sastanak u Ministarstvu zdravstva, ministar Kujundžić stigao je s priopćenjem da Vlada Republike Hrvatske nije prihvatila parafirani Dodatak II Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim su se plaće zaposlenih u djelatnosti zdravstva trebale povećati za 3% od 1. kolovoza te za 4% od 1. listopada, a dogovorene su bile još neke pogodnosti.

Ne samo da po prvi puta Vlada RH nije prihvatila ugovor koji je parafiran od strane reprezentativnih sindikata i resornog ministra, nego su sastanak htjeli završiti bez potpisivanja produženja važećeg Kolektivnog ugovora koji ističe danas, a što bi značilo da od sutra, 1. kolovoza, ulazimo u produženu primjenu pravnih pravila u trajanju od 3 mjeseca, nakon čega više nemamo Kolektivni ugovor.

Dakle, nakon isteka Kolektivnog ugovora, više nema mogućnosti potpisivanja njegova produžetka već se trebaju pokrenuti pregovori za novi kolektivni ugovor što podrazumijeva provođenje postupka utvrđivanja reprezentativnosti sindikata za pregovore (prebrojavanje). Tek nakon provedbe i završetka postupka utvrđivanja reprezentativnosti sindikata (prebrojavanja) mogu se formirati pregovarački odbori Vlade i sindikata te započeti pregovori. Navedeno znači da bismo nakon tri mjeseca produžene primjene pravnih pravila ostali bez Kolektivnog ugovora budući da je u tako kratkom razdoblju nemoguće provesti i prebrojavanje i pregovore za novi kolektivni ugovor.

Na inzistiranje sindikata o potpisivanju produžetka važenja postojećeg Kolektivnog ugovora do kraja listopada 2019., Vlada RH je danas u popodnevnim satima na telefonskoj sjednici donijela odluku o istome, te je danas potpisana izmjena Dodatka I kojom se važenje Kolektivnog ugovora produžuje do kraja listopada, a pregovori za Dodatak II nastavljaju se za dva tjedna.

Postupci Vlade RH u pregovorima za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja su, blago rečeno, nekorektni, neozbiljni i krajnje neprimjereni prema 72000 zaposlenika u djelatnosti zdravstva.

Je li Vlada svjesno ili nesvjesno toliki broj ljudi htjela ostaviti bez Kolektivnog ugovora, ostaviti ćemo na razmišljanje njima samima.

Međutim, zaposleni u sustavu zdravstva ovog puta moraju pokazati Vladi RH da je krajnje vrijeme da se dugogodišnje zanemarivanje mora prekinuti. 

Stoga pozivamo sve, a naročito medicinske sestre i medicinske tehničare da pokažu jedinstvo i odazovu se na akcije koje nam slijede, kako bismo Vladi RH pokazali da je ovakvo postupanje prema zaposlenima nedopustivo i da se više neće tolerirati.

Na linkovima niže možete pročitati objave medija o produljenu kolektivnog ugovora:

https://vijesti.hrt.hr/531948/sindikat-zdravstva-o-izmjenama-kolektivnog-ugovora

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/sindikati-zdravstva-prijete-strajkom-dobili-smo-dobru-samarcinu-i-ministar-i-mi---570154.html

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/nakon-sto-ih-je-vlada-prevarila-medicinske-sestre-najavljuju-strajk-20190731

https://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-odbila-4-posto-vece-place-u-zdravstvu-o-povisicama-pregovarat-ce-i-s-uciteljima-policajcima-1335728

http://hr.n1info.com/Vijesti/a423534/Jos-nista-od-povisica-produljen-kolektivni-ugovor-u-zdravstvu.html

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/produljen-kolektivni-ugovor-u-zdravstvu-zasad-nista-od-povisica-sindikati-u-soku-ovakav-bezobrazluk-od-vlade-premijera-i-marica-jos-nisam-dozivio/9188933/

https://vijesti.hrt.hr/531948/sindikat-zdravstva-o-izmjenama-kolektivnog-ugovora

http://hr.n1info.com/Video/Info/a423584/Jos-nista-od-povisica-produljen-kolektivni-ugovor-u-zdravstvu.html

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/nista-od-povisica-u-zdravstvu-produljen-kolektivni-ugovor-20190731

https://www.vecernji.hr/vijesti/jos-nista-od-povisica-sindikati-sokirani-sastankom-ovakav-bezobrazluk-nisam-dozivio-1335705

https://www.index.hr/vijesti/clanak/nista-od-vecih-placa-u-zdravstvu-sindikati-u-soku-nevidjeni-bezobrazluk/2105429.aspx 

http://www.portaloko.hr/clanak/sindikati-u-soku-nista-od-vecih-placa-u-zdravstvu/0/104678/

https://net.hr/danas/nista-od-povisica-ovakav-bezobrazluk-vlade-premijera-i-ministra-marica-jos-nisam-dozivio/