Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
03.04.2019.

Sedmi regionalni skup povjerenika povodom priprema za prikupljanje potpisa

Sedmi regionalni skup povjerenika povodom priprema za prikupljanje potpisa

Sisak je sedmi grad u kojemu je, u sklopu organizacijskih priprema za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu, od 27. travnja do 11. svibnja, Inicijativa 67 je previše održala regionalni skup sindikalnih povjerenika i aktivista i to iz Sisačko-moslavačke županije.

Ako referendum bude uspješan, građani će izravno svojim glasanjem donijeti zakon kojim će se smanjiti taj postotak trajnog umanjenja (penalizacije) prijevremenih  mirovina s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, odnosno smanjiti najveće umanjenje mirovine s 18 na 12 posto.

Novim bi se zakonom steklo i pravo na prijevremenu mirovinu sa 60 godina, odnosno poništilo podizanje uvjeta dobi na 62 godine. Steklo bi se i pravo na starosnu mirovinu sa 65 godina, odnosno poništilo podizanje uvjeta dobi na 67 godina starosti, pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika postavilo na 60 godina života i 41 godinu staža, odnosno onemogućilo podizanje uvjeta dobi na 61 godinu starosti. U konačnici, novi Zakon o mirovinskom osiguranju bi produljio prijelazno razdoblje za izjednačavanje žena i muškaraca u pogledu uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu i prijevremenu mirovinu.