Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
02.04.2019.

Skup sindikalnih povjerenika i aktivista u Rijeci

Skup sindikalnih povjerenika i aktivista u Rijeci

Na skupu sindikalnih povjerenika i aktivista iz Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, održanog na Građevinskom fakultetu u Rijeci 02. travnja, govorilo se o negativnom utjecaju Zakona o mirovinskom sustavu.

Pozornost je usmjerena na studiju Europske komisije o starenju prema kojoj će u sljedećim desetljećima biti samo 12 zemalja unutar Europske unije u kojima će udio troška mirovina padati u odnosu na ukupan BDP. Među njima najveći pad će ostvariti Grčka - 6,6 postotnih bodova, a odmah iza nje Hrvatska – 3.8.

Činjenica je da svaki peti umirovljenik u Hrvatskoj odlazi u mirovinu upravo zbog lošeg zdravstvenog stanja. Prošle je godine zabilježeno 28.000 ozljeda na radu, u siječnju ove godine petero radnika je smrtno stradalo. Smrtnost od kroničnih bolesti populacije do 65. godine starosti 50 posto je veća od prosjeka Europske unije…

I zbog takva nerealnoga, neljudskoga prisiljavanja na rad do iznemoglosti prisutni su izrazili spremnost za prikupljanje potpisa i žele raspisivanje državnog referenduma o povratku dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i o umanjenju penalizacije prijevremenih mirovina. Ali, prije toga prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma od 27. travnja do 11. svibnja.