Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
13.05.2009.

I DALJE BEZ DOGOVORA - POČEO ŠTRAJK U JAVNIM SLUŽBAMA

Sindikati javnih službi i Vlada održali su u Banskim dvorima maratonske pregovore, koji su počeli u utorak u podne, o sporazumu kojim bi se zaposlenima u javnim službama osigurala zadovoljavajuća cijena rada.

Pregovori su noćas iza dva sata privremeno prekinuti, a nastaviti će se danas prijepodne.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je kako do prihvaćanja sporazuma sve sindikalne aktivnosti idu svojim tijekom, što znači da počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama, te u ustanovama visokog obrazovanja i znanosti.

Sindikati javnih službi najavili su višednevni štrajk koji počinje danas u prosvjeti i znanosti, u četvrtak bi mu se trebali priključiti zaposleni u zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi, a sve bi trebalo kulminirati u subotu, 16. svibnja, velikim prosvjednim skupom na Trgu bana Jelačića.

“Ako nam ponuđeni sporazum bude prihvatljiv obustavljamo štrajk i prosvjedne aktivnosti“, najavio je Mihalinec dodavši kako će sindikalni čelnici samo parafirati sporazum, te ga uputiti članstvu na prihvaćanje.

Čelnici osam sindikata javnih službi u pauzi pregovora novinarima rezolutno su ustvrdili da neće odustati od štrajka dok s Vladom ne potpišu sporazum koji će utvrditi pravednu cijenu rada za 180.000 javnih službenika.

Sindikati traže da se Vlada sporazumom obveže na vraćanje povišice od šest posto, koju im je ukinula od ovog mjeseca, nakon što Hrvatska izađe iz gospodarske krize, te da osigura paritet plaća u javnim službama s plaćama u gospodarstvu. 

...hrvatska radiotelevizija...

...jutarnji list...

...večernji list...

...tportal...

...net.hr...