Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
28.01.2019.

Program predstava u HNK za veljaču

Program predstava u HNK za veljaču

U mjesecu ljubavi posjetitelje HNK u Zagrebu očekuje bogat i raznovrsan program.

Majstor europske baletne scene, koreograf i redatelj Patrice Bart priremio je  spektakularan balet za zagrebačko  Hrvatsko narodno kazalište - Elizabeta Austrijska – Sissi. Predstavu je prema povijesnoj priči oblikovala njemačka dramaturginja Christiane Theobald Gabler. Glazbeni predložak čine odabrana novoromantičarska djela češkoga skladatelja Bedřicha Smetane, a glazbeni zaplet kreirao je i aranžirao skladatelj i dirigent svjetskoga glasa Ermanno Florio.

Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski 1876. godine Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, bila je višestruko važan kulturološki događaj, između ostaloga i zato što je označila rođenje još jedne umjetničke grane unutar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu – Baleta. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. 

HNK u Zagrebu prvi će put u povijesti uprizoriti tekst Mire Gavrana, jednog od najplodnijih, najizvođenijih i najprevođenijih hrvatskih autora. Praizvedba predstave Svaki tvoj rođendan u režiji Renea Medvešeka oduševila je publiku. Miro Gavran, kazališni autor, romanopisac i pripovjedač, rođen je u Gornjoj Trnavi 1961. godine. Djela su mu prevedena na 38 svjetskih jezika i najizvođeniji je hrvatski dramatičar u svijetu. Njegove knjige su imale više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu, i jedini je živući dramatičar u Europi kojemu je posvećen kazališni festival u Slovačkoj od 2003. godine. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, član suradnik HAZU. 

Za vikend posjetite kazalište i otkrijte kazališne tajne kroz projekt Tajna povijest kazališta. Pod krilaticom Upoznajte HNK s njegove skrivene strane dva puta mjesečno organizira se obilazak kazališne zgrade, i to subotom od 11 do 16 sati. Obilasci su posebice osmišljeni prema scenariju Ive Sile, a kao vodiči sudjeluju glumci Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Skupine se kreću po prostorima koji nisu dostupni publici, a ta neobična šetnja otkriva zainteresiranim posjetiteljima skrivenu stranu kazališta. Hodnici, podzemni prolazi, carski salon i svečane lože, garderobe, baletne dvorane, radionice i pozornica, samo su neka od mjesta obilaska, uz priče iz kazališne povijesti. Razgledavanje počinje u puni sat, a svaki od vodiča-glumaca priča neku od priča iz bogate prošlosti naše najveće nacionalne kazališne kuće.

Novi gost Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu istaknuti je austrijski filozof Robert Pfaller koji će 10. veljače održati predavanje pod nazivom Jezik odraslih (+18).

U veljači Vas očekuju i izvedbe predstave Peer Gynt, čiju režiju potpisuje Erik Ulfsby. edatelj Erik Ulsfby temelji ovu verziju Peera Gynta na susretu između Peera i Ljevača pucadi. Na Peerovo pitanje „Koja je svrha svega?“ dobiva odgovor da to treba naslutiti. Oni koji nisu kadri naslutiti osuđeni su postati đavolov lak plijen. S jednom nogom iznad ponora, Peer mora baciti svjetlo na vlastiti život i djela.

 

Program HNK za veljaču