Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
14.07.2012.

Dodatak TKU-u nije potpisan - očekujemo referendum u rujnu

Čelnici sindikata uključenih u Maticu hrvatskih sindikata jučer su prisustvovali na sastanku s Vladom RH koji je sazvan radi potpisivanja Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Kako smo već i prije najavljivali, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara odbila je potpisati Dodatak koji je Vlada RH predložila, a kojim bi materijlna prava medicinskih sestara i tehničara bila dodatno smanjena te kojim bi se odmah otvorio put reviziji Dodatka Sporazumu o osnovici, nakon čega bismo mogli očekivati i udar na osnovne plaće. Ostali čelnici sindikata Matice također su odbili potpisati ponuđeni Dodatak, bez obzira na prijetnje o smanjivanju plaća u prosvjeti, a koje ni danas, dan poslije, još uvijek ne jenjavaju. Svi sindikati Matice omogućit će svojim članovima da se sami izjasne o aktualnoj problematici na referendumu i to već u rujnu.

Četiri sindikata, koja su i ranije prihvaćala Vladine prijedloge, jučer su potpisala ponuđeni Dodatak, ali isti se ne može primjenjivati bez potpisa preostalih sindikata koji su potpisnici originalnog TKU-a. Žestoka medijska kampanja kojoj smo posljednjih dana svjedočili, nastavljena je i dalje. Vlada najavljuje arbitražu kojom bi utvrdila da izmjene TKU-a može potpisati samo s predstavnicima trećine zaposlenika u javnim službama, a onda njegovu primjenu protegnuti na sve zaposlenike, dok s novinskih naslovnica ne prestaje agitiranje protiv sindikata koji su se usudili boriti za prava radnika i ne prihvatiti prijedloge vlasti.

HSSMS-MT i dalje je ustrajan da pregovora o smanjivanju bilo kojeg prava medicinskim sestarama i tehničarima nema, a ako Vlada pokuša provesti u djelo svoje prijetnje i jednostrano prekršiti ili otkazati potpisane ugovore, odgovorit ćemo svim pravno raspoloživim sredstvima. Argumentacija koju smo imali u pregovorima je jaka, a na naša pitanja i zahtjeve za razjašenjenjima netransparentnih dijelova Vladine ponude nije do samog kraja dan odgovor. Iz tog razloga, na jučerašnjim pregovorima, predsjednica Glavnog vijeća HSSMS-MT i službeno je ministrima uručila odluke tijela HSSMS-MT zajedno s obrazloženjem tih odluka i razlozima zbog kojih je zadiranje u materijalna prava nedopustivo. Zaključke i odluke tijela HSSMS-MT već smo objavili, a pvim putem Vas samo podsjećamo na njih.

  • Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara ne prihvaća prijedlog Vlade Republike Hrvatske o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.
  • Neovisno o odluci i stavu drugih članova Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara ostaje pri svojoj odluci i protivi se daljnjem smanjenju ili potpunom ukidanju stečenih materijalnih prava.

Razlozi takvih odluka su sljedeći:

  • Dosadašnja odricanja ne pokazuju nikakve rezultate, a model štednje kao put izlaska iz krize napušta se po cijeloj Europi, osim očito kod nas.
  • U sustavu zdravstva RH postoji nedostatak od 12 000 medicinskih sestara i tehničara, a koje svaka vlast odbija zaposliti, pa oni koje su već zaposleni odrađuju i poslove onih koji nedostaju u sustavu, za što ne bivaju ni na koji način plaćeni. Na taj način medicinske sestre i tehničari Državnom proračunu uštede približno 100 milijuna kuna mjesečno. Istovremeno, na Zavodu za zapošljevanje je 1800 nezaposlenih medicinskih sestara i tehničara.
  • Zabranu zapošljavanja u zdravstvu je potrebno hitno ukinuti, jer unatoč velikom broju zaposlenih, u sustavu postoji kronični nedostatak nositelja zdravstvene djelatnosti, a u najvećem postotku i broju nedostaje upravo medicinskih sestara, što na kraju osjećaju pacijenti.
  • Do sada još nitko nije dao odgovor na pitanje gdje su potrošena sredstva od dosadašnjih odricanja i kako, jer upravo na taj način bi mogla završiti i sredstva kojih bi se sada trebali odreći.
  • U najnovijem prijedlogu Nacionalne strategije razvoja zdravstva profesija medicinskih sestara nije ni stručno ni sadržajno obuhvaćena.
  • Vlada još uvijek odbija imenovati svoje predstavnike u Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a zbog čega radnici i dalje bivaju svakodnevno zakidani u svojim pravima.
  • Vlada je od svog ustrojavanja komunicirala isključivo preko medija, a sindikati su prvi poziv na bilo kakav dijalog dobili tek kada su se u ime radnika trebali nečega odreći.
  • Sva prava koja proistječu iz kolektivnih ugovora su vrlo teško stečena i nedopustivo je da ih netko jednim potezom pera obriše, a u slučaju jednostranih poteza Vlade, bitku za kolektivne ugovore nastavit ćemo sudskim putem.

Povjerenica HSSMS-MT podružnice Zadar, gđa. Dajana Subić, dala je izjavu za televiziju VOX gdje je vrlo slikovito dočarala kako za ovih velikih vrućina, pacijenti u bolnicama mogu biti sretni ako im ima tko donijeti čašu vode, jer medicinske sestre i tehničari već sada odrađuju posao za sve one sestre i tehničare koji nedostaju u sustavu, za što ne bivaju plaćeni, pa nema mjesta nikakvim dodatnim smanjenjima njihovih primanja.