Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
08.03.2019.

Svim članicama HSSMS-MT-a želimo sretan Međunarodni dan žena

Svim članicama HSSMS-MT-a želimo sretan Međunarodni dan žena

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

U 2018. godini, trendovi zapošljavanja pokazali su da je zaposleno manje žena nego muškaraca, unatoč postizanju viših obrazovnih rezultata i dobivanju viših kvalifikacija. Kada rade, žene su obično manje plaćene. Prosječna razlika u plaćama među spolovima u EU trenutno iznosi oko 16%, a žene često rade u sektorima s nižim plaćama. Oni nose većinu tereta skrbi, više su uključeni od muškaraca u brigu o djeci i starijim članovima obitelji. Naposljetku, u mirovini, žene imaju veći rizik od siromaštva, pri čemu je razlika u mirovinama između spolova i dalje oko 36%.

Povodom Međunarodnog dana žena European public service union (EPSU) pozvao je sve podružnice i građane da pokažu svoju podršku borbi za ženska prava i ravnopravnost spolova kroz različite akcije. Više informacija ovdje.

Povodom Međunarodnog dana žena, svim poštovanim članicama HSSMS MT, medicinskim sestrama i svim ženama želimo Sretan Dan žena.