Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
12.03.2020.

COVID-19 / EPSU podrška svim zdravstvenim radnicima

COVID-19 / EPSU podrška svim zdravstvenim radnicima

Stotine tisuća zdravstvenih radnika diljem Europe naporno radi na liječenju i zaustavljanju širenja virusa COVID-19. U mnogim slučajevima njihov je zadatak otežan zbog nedostatka osoblja, neadekvatnih kapaciteta i nedostatka zaštitne opreme i opreme za testiranje. Mnogi zdravstveni radnici također su u rizičnoj skupini koja ih čini dodatno ugroženima. U Italiji zdravstveni radnici čine 5% svih slučajeva zaraze korona virusom.

EPSU, Europska federacija sindikata javnih službi, poziva nacionalne vlade da poduzmu potrebne mjere kako bi osigurale da zdravstvene usluge dobivaju prijeko potrebno hitno financiranje i da kratkoročno povećaju broj zaposlenih.

Srednjoročno i dugoročno gledano, povećana javna potrošnja na zdravstvo i povećana ulaganja u javno zdravstvo presudni su, ne samo da bi se preokrenule godine potrošnje u mnogim zemljama, već i da bi se zdravstveno osoblje i ustanove mogli nositi s budućim potrebama.

U Europi nedostaje oko milijun zdravstvenih radnika, a ta brojka pojavom COVID-a 19 u posljednje vrijeme se povećava.

Vlade moraju korjenito promijeniti pristup javnom zdravstvu i javnim uslugama: kratkoročni ugovori i nesigurni poslovi u zdravstvenom sektoru nisu dovoljni za rješavanje izvanrednih situacija poput ove.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj u svom obraćanju, s obzirom na trenutnu situaciju, naglasila je važnost javne potrošnje i ulaganja. Veliki porast javne potrošnje i ulaganja također će pridonijeti ekonomskom rastu i pomoći će u suzbijanju negativnog utjecaja COVID-19 na proizvodnju i prihode.

Kao što se može vidjeti u Italiji, ne samo javni zdravstveni sustav već je cijeli javni sektor izložen stresu nakon desetljeća štednje: potreban je drugačiji pristup u javnom sektoru tako da sve javne službe (škole,vrtići, zatvori, bolnice, promet...) budu u stanju nositi se nastalom krizom, a i svim budućim krizama.

EPSU ponavlja argument koji izražava ETUC (Europska konfederacija sindikata - glavna sindikalna organizacija koja predstavlja radnike na europskoj razini): „Ne možemo prihvatiti da ekonomski teret ove krize, koja je vjerojatno mnogo teža od financijske krize 2008., pada na javne financije, javne službe i naposljetku na radnike u Europi „.

EPSU podržava poziv ETUC-a da zaštiti prihode i radna mjesta radnika u svim sektorima koji su pogođeni virusom ili gospodarskim padom od pojave virusa.
Također, EPSU upućuje iskrenu zahvalnost zdravstvenim radnicima koji svoj život posvećuju pomaganju oboljelima, te upućuje sućut prijateljima i obitelji preminulih.

EPSU Statement on the European response to COVID 19