Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
25.04.2017.

Bez većih plaća i kvalitetnih radnih mjesta Hrvatska nema budućnosti, konferencija za medije povodom 01. svibnja

Bez većih plaća i kvalitetnih radnih mjesta Hrvatska nema budućnosti, konferencija za medije povodom 01. svibnja

24. travnja 2017. održana je zajednička konferencija za medije povodom prosvjeda 01. svibnja 2017. koji će se održati u Slavonskom Brodu pod geslom „Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta“.

Čelnici triju sindikalnih središnjica: Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Matice hrvatskih sindikata istaknuli su da će prvog svibnja u Slavonskom Brodu radnici u prosvjednoj povorci zahtijevati svoj oporavak – veće plaće i kvalitetna radna mjesta.

Predsjednik SSSH, Mladen Novosel najavio je kako će se ovogodišnjim obilježavanjem Međunarodnog praznika rada spojiti Zagreb i Slavonija – regija duboko pogođena iseljavanjem. Prosvjednici okupljeni u Zagrebu prvog svibnja „Vlakom solidarnosti“ će u 8 sati krenuti s Glavnog kolodvora prema Slavonskom Brodu. „Nekad su ljudi vlakom selili u Slavoniju – obećanu zemlju, dok danas odlaze“, kazao je Novosel te dodao kako se ovim vlakom želi poručiti da se treba vraćati nazad u Slavoniju i Hrvatsku. Da bi to bilo ostvareno između ostalog treba povećati plaće kroz kolektivne ugovore te minimalnu plaću povećati na 50 % prosječne mjesečne bruto plaće. Dok god će se u Hrvatskoj morati tri mjeseca raditi za iznos jedne njemačke plaće i dok god poslodavci i Vlada ne prestanu zvati hrvatske radnike uhljebima i snižavati cijenu rada kako bi preko radničkih leđa stigli do većeg profita, u Hrvatskoj neće biti budućnosti niti oporavka, a sindikati to više ne mogu dopustiti. Ovogodišnji prosvjed bit će poseban je to prosvjed „za“ veće plaće i bolju Hrvatsku, a ukoliko za ove sindikalne zahtjeve ne bude sluha uskoro će se održavati prosvjedi „protiv“ Vlade i poslodavaca, poručio je Novosel.

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, naglasio je kako se u Hrvatskoj ne može živjeti niti od prosječne plaće, a kamoli od minimalne, ali za njeno povećanje još uvijek nema sluha. Dodao je kako se u svijetu konkurentnost gradi na tehnologiji i inovativnosti dok se u Hrvatskoj konkurentnost postiže na uštedama na radnicima i obespravljenoj radnoj snazi. Omjeri plaća direktora i radnika sve više rastu u korist direktora, a uštede se najavljuju i na zaštiti na radu unatoč velikom broju stradalih na radnim mjestima. Zbog svega navedenoga sindikati traže da se takvo stanje i nepravična raspodjela konačno promijene, da se daju potpore za kvalitetna i stabilna radna mjesta koja će osigurati stabilnost mirovinskog sustava te da se povećaju sve plaće jer su one jedini preduvjet kvalitetnog života i sigurne mirovine.

Glavna tajnica Matice, Mirela Bojić, napomenula je kako hrvatski radnici ne vide da se gospodarstvo oporavilo jer poslodavci viškove ostavljaju sebi, zbog čega radnici godinama nisu vidjeli povećanje plaća. Dodatni je problem što ne raste niti zaposlenost i što ponovno imamo politike koje povećavaju jaz u društvu. Posebno se to vidi u novoj poreznoj politici koja je dovela do još veće nejednakosti – naime onima s malim plaćama donijela je povećanje od 30-ak kuna na plaću dok je onima s preko 20.000 kuna plaće donijela još 5.000 kuna na tu plaću. Također pogrešno je što Vlada i nakon završetka krize i dalje provodi krizne mjere poput stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Naglasila je kako najveći razlog za odlazak iz zemlje nije nezaposlenost već niske plaće, nehumani uvjeti rada, ugovori na određeno vrijeme i agencijski rad. Mladi tako ne dobivaju niti ugovor o radu niti veće plaće, ne zasnivaju obitelji i odlaze iz Hrvatske, a demografska obnova je onemogućena. Sada kad zemlja ide naprijed trebaju profitirati i radnici, a Vlada i poslodavci imaju i dužnost dati dio kolača oporavka radnicima, zaključila je. Pozvala je sve građane da podrže ove zahtjeve i dođu na prosvjed u Slavonski Brod kako bi zajedno poručili kako je vrijeme za naš zajednički socijalni, ekonomski i svaki drugi oporavak.

Okupljanje počinje u Zagrebu na Glavnom Kolodvoru u 07:15, a u 08:00 „Vlak solidarnosti“ kreće prema Slavonskom Brodu uz zaustavljanje u Kutini kada će se ukrcati ostali prosvjednici.

Okupljanje u Slavonskom Brodu počinje u 11:00 sati na Željezničkom kolodvoru kada će se prosvjednicima u Slavonskom Brodu pridružiti prosvjednici koji će Vlakom solidarnosti stići iz Zagreba. Prosvjedna povorka krenut će u 12:00 sati prema Tvrđavi gdje će se održati središnje događanje, a predviđeno trajanje programa je do 15 sati.

Za više informacija u nastavku vam donosimo medijske objave s konferencije:

http://www.hrt.hr/enz/dnevnik-u-podne/

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/prosvjed-na-praznik-rada-ove-godine-u-slavonskom-brodu-

http://www.vecernji.hr/hrvatska/sindikati-traze-place-od-kojih-ce-se-dostojno-zivjeti-a-ne-prezivljavati-

http://www.glas-slavonije.hr/Prosvjed-u-Slavonskom-Brodu

http://net.hr/danas/hrvatska/vlak-solidarnosti-za-vece-place-i-radna-mjesta-

http://vijesti.hrt.hr/sindikati-vrijeme-je-za-oporavak