Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
„5 do 12“ - KBC Zagreb, KBC Split i OB Dubrovnik, 04.09.2019.
  04.09.2019.

„5 do 12“ - KBC Zagreb, KBC Split i OB Dubrovnik, 04.09.2019.

Mirno okupljanje i javni prosvjed „5 do 12“ danas je održan u tri zdravstvene ustanove: KBC Zagreb, KBC Split i OB Dubrovnik.

Zajedno sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, danas smo započeli sa prosvjednim aktivnostima kako bi poručili Vladi kako je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da je povećanje plaća kao i potpisivanje kolektivnog ugovora nužno.

Za vrijeme stanke u krugu bolnica u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku zaposlenici su mirnim prosvjedom upozorili na loše stanje u zdravstvu te dali potporu zahtjevima koje su u kolektivnim pregovorima s vladom iznijeli predstavnici reprezentativnih sindikata HSSMS MT i SSZSSH.

Cilj mirnog prosvjeda „5 do 12“ je upozoriti na probleme s kojima se susreću zaposleni u djelatnosti zdravstva u obavljanju poslova svog zanimanja.
Medijima i svim prisutnima su se obratili sindikalni povjerenici podružnica Gordana Miškulin, Silvana Ganza i Ivan Večerin kako bi pokazali zalaganje za dostojanstvene uvjete rada i dostojanstveno plaćen rad.

Ispred KBC Zagreb, predsjednica podružnice Gordana Miškulin istaknula je da je sustav zdravstva danas suočen s brojnim problemima: alarmantan nedostatak radnika koji dovodi do spajanja ili zatvaranja pojedinih odjela u zdravstvenim ustanovama, potplaćenost i neadekvatni uvjeri rada razlog su za sve veći odlazak u inozemstvo, višegodišnje zanemarivanje sustava i nezainteresiranost vladajućih struktura za rješavanje nagomilanih problema.

miškulin.jpeg                   kbc zg.jpg                  kbc zagreb 04 09 2019.jpg

Predsjednica podružnice KBC Split Silvana Ganza, poručila je da ovim mirnim prosvjedom zaposlenici žele iskazati svoje nezadovoljstvo zbog stanja u zdravstvenom sustavu, upozoriti na nedostatak radnika, male plaće u zdravstvenom sustavu.

split 3.jpg              kbc st 04 09.jpg                 ganza 04 09.jpg

Ispred dubrovačke bolnice brojni zaposleni ukazali su na probleme svoje struke.

Predsjednik podružnice OB Dubrovnik Ivan Večerin istaknuo je: „Mi ovim prosvjedom želimo napraviti pritisak i upozoriti da ukoliko se ne poduzme nešto i ako se ne počnu baviti našim problemima da ćemo morati ići u štrajk. Problema imamo mnogo, sustav je već godinama zapušten. Jedan od najvećih problema upravo dubrovačke bolnice je nedostatak kadra. Potplaćenost, podcijenjenost i loša organizacija, loši uvjeti rada doveli su do situacije da smo pred zidom i da moramo reagirati“.

večerin 04 09.jpg            prosvjed-bolnica-dubrovnik.jpg             dlji-1.jpg

Kako smo i najavili mirni prosvjedi trajali su od 10 do 15 minuta.

Zaposlenici su na ovaj način iskoristili svoju zakonom propisanu stanku te nisu prekršili zakon, a pacijentima niti u jednom trenutku nije bilo ugroženo njihovo zdravlje.

S obzirom na broj okupljenih koji su pružili podršku i okupili se ispred bolnica pokazali smo snagu, jedinstvenost i ustrajnost da smo spremni boriti se za dostojanstvene uvjete rada i dostojanstveno plaćeni rad.

Mirno okupljanje i javni prosvjed „5 do 12“ održati će se i 6. rujna 2019. godine, ponovno KBC Zagreb, te Opća bolnica Pula i Opća bolnica i bolnica branitelja domovinskog rata Ogulin.

HRT vijesti, "Održana prosvjedna akcija "5 do 12" u tri bolnice"

RTL.hr, "Prosvjedi u hrvatskim blonicama"

dnevnik.hr, "Mirni prosvjed u bolnicama"

dnevnik.hr, "Predsjednica GV sindikata medicinskih sestara"

RTL.hr, "Brankica Grgurić za RTL"

RTL.hr, "Proveli smo jedan dan u bolnici"

jutarnji.hr, "Prosvjed pred najvećom hrvatskom bolnicom"

splitskidnevnik.hr, "Prosvjed u KBC Split"

dubrovačkidnevnik.hr, "Prosvjed ispred dubrovačke bolnice"

N1, "Prosvjed 5 do 12"

dubrovackidnevnik.hr, Prosvjed ispred dubrovačke bolnice „Dovedeni smo pred zid, potplaćeni smo i podcijenjeni' 

slobodnadalmacija.hr, "Mirni prosvjed - Pred KBC-om Split prosvjedovale medicinske sestre i tehničari, pridružili im se liječnici "

 

 

 


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja