Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
XIII. sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade RH o TKU, 08.04.2022.
  08.04.2022.

XIII. sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade RH o TKU, 08.04.2022.

Danas, 8. travnja 2022. godine održan je XIII. sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade Republike Hrvatske o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Svih jedanaest sindikata javnih službi – članova pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama – jednoglasno je odbilo ponudu Vlade RH i donijelo odluke kojima su otvorili mogućnost pokretanja industrijskih akcija, uključujući i štrajk.

Sindikati su istaknuli da i dalje inzistiraju na povećanju osnovice od 4% od 1. travnja i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije, kretanju drugih plaća u zemlji i gospodarskom stanju. Sindikatima je, također, potpuno neprihvatljiv prijedlog Vlade RH oko naknade troškova prijevoza jer bi ti troškovi u određenoj mjeri padali na teret samih zaposlenika.

Pregovarački odbor Vlade RH naglasio je kako ostaje pri svojoj ponudi povećanja osnovice za izračun plaće za 2% od 1. travnja 2022., a o eventualnim ostalim povećanjima smatra da bi trebalo pričekati drugu polovicu godine.

Sindikati su ponovo istaknuli kako je neprihvatljivo što Vlada RH unatoč rastu troškova života i punjenju proračuna odlučuje smanjiti realne plaće radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, te održavanja društva i države u vrijeme pandemije te zatražili da se u pregovore uključi i Predsjednik Vlade RH.

 HRT Vijesti: Nije postignut dogovor sa sindikatima javnih službi

vecernji.hr: Nema dogovora oko plaća u javnim službama


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja