Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
XII. sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade Republike Hrvatske o TKU, 16.03.2021.
  16.03.2022.

XII. sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade Republike Hrvatske o TKU, 16.03.2021.

16. ožujka 2022. godine održan je XII. sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade Republike Hrvatske o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Sastanak je započeo izlaganjem ministra financija o okolnostima u kojima Vlada radi i odlukama koje donosi, od problema poskupljenja energenata i hrane preko provedbi sankcija nametnutih Rusiji do zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine.

Sindikati javnih službi zatražili su od pregovaračkog odbora Vlade RH očitovanje o korigiranom zahtjevu sindikata o povećanju osnovice za 4% od 1. travnja i nastavku pregovora o osnovici od 15. svibnja  2022. godine kao i o naknadi za trošak prijevoza.

U nastavku je ministar financija u ime pregovaračkog odbora Vlade ponovio da je Vladi prihvatljivo samo povećanje osnovice za izračun plaće za 2% od 1. travnja 2022., a o eventualnim ostalim povećanjima smatra da bi trebalo pričekati drugu polovicu godine.

Sindikati su jasno izrazili nezadovoljstvo u pogledu ponude Vlade RH istaknuvši da je ista neprihvatljiva naročito u odnosu na neke primjere podizanja plaća u gospodarstvu i nekim drugim djelatnostima.

Naveli su i da su pozicije dviju strana nepomirljive te da će, prije nastavka pregovora, sindikati ponudu Vlade RH prezentirati svojim tijelima.

Za razliku od dosadašnjih sastanaka, nije dogovoreno kada će biti idući sastanak pregovaračkih odbora.

Sindikati su dogovorili održavanje zajedničkog sastanka kao i da će, kao što je gore rečeno, ponudu Vlade RH prezentirati svojim tijelima, a potom će se dogovarati daljnji koraci.


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja