Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
XI. sastanak pregovaračkih odbora o TKU u javnim službama, 08.03.2021.
  09.03.2022.

XI. sastanak pregovaračkih odbora o TKU u javnim službama, 08.03.2021.

8. ožujka 2022. godine održan je XI. sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade Republike Hrvatske o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Sindikati su zatražili očitovanje Vlade o ranije iznesenom sindikalnom zahtjevu o povećanju osnovice od 4% od 1. ožujka, 2% od 1. srpnja i 2% od 1. studenog 2022. te pravu na naknadu za trošak prijevoza.

Ministar financija je napomenuo da Vlada i dalje nudi povećanje osnovice od 2% s tim da se o datumu može pregovarati, kao i da umjesto ranije ponuđenog povećanja naknade za trošak prijevoza od 1,10 kn/km sada nudi 1.20 kn/km.

Sindikati su ustvrdili da će ovakva Vladina ponuda, unatoč pozitivnim ekonomskim pokazateljima i inflaciji, imati za posljedicu daljnje zaostajanje plaća radnika u javnim službama, budući da ima više primjera podizanja plaća u gospodarstvu i trgovačkom sektoru.
Vlada je istaknula da se sve mjere koje donosi kako bi se građanima olakšao život, odnose i na radnike u javnim službama.

Sa strane pregovaračkog odbora sindikata javnih službi sindikati su korigirali svoje zahtjeve koji se odnose na povećanje osnovice na način da zahtijevaju povećanje osnovice od 4% od 1. travnja 2022. godine te nastavak pregovora od 15. svibnja 2022. o daljnjem povećanju osnovice.

Nakon iznesenog zahtjeva sindikata, pregovarački odbor Vlade RH istaknuo je da Vladi treba desetak dana za razmatranje sindikalnog zahtjeva.

XII. sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi održati će se u krajem sljedećeg tjedan, u četvrtak 17., ili petak 18. ožujka 2022. godine.


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja