Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
X. sastanak pregovaračkih odbora TKU, 22.02.2022.
  23.02.2022.

X. sastanak pregovaračkih odbora TKU, 22.02.2022.

22. veljače 2022. godine održan je X. sastanak pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade Republike Hrvatske o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Na početku sastanka ministar financija je izvijestio prisutne o paketu mjera kojim će Vlada ublažiti inflatorni pritisak, odnosno rast cijena energenata, komunalija i hrane, a s kojima se kreće od 1. travnja.
Za realizaciju ovih mjera osigurano je 4.8 mlrd. kn, te je istaknuo da je Hrvatska jedna od zemalja koja će najizdašnije pomagati svojim građanima.

Na pitanje sindikata hoće li Vladina strana na sastanku izaći s korigiranom ponudom o povećanju osnovice za izračun plaće, budući da nam je na prošlom sastanku rečeno da je Vladina ponuda 2% povećanja osnovice u drugoj polovici ove godine, odgovoreno je da je Vladina strana o tomu spremna još razgovarati, ali da se mora razgovarati u svjetlu činjenice da su plaće u javnom sektoru unatrag 10-ak godina rasle brže od inflacije.

Na navedenu konstataciju Vlade RH sindikati su reagirali ističući da Vlada svojim prijedlogom o porastu osnovice plaće od 2% u drugoj polovici godine ide prema smanjenju cijene rada u javnom sektoru te da će navedeno, zbog rasta plaća u gospodarstvu, dovesti do odljeva kadrova iz javnog prema privatnom sektoru. Sindikati podržavaju Vladin plan mjera, ali ne mogu prihvatiti smanjenje dosegnute cijene rada službenika i namještenika u javnim službama.

Sindikati su također istaknuli da više od godinu dana nije bilo rasta osnovice, te pojasnili da je rast od 4% u siječnju 2021.  godine posljedica aktivnosti iz 2019. godine odnosno zbog krize uzrokovane korona virusom umjesto rasta u 2020. godini isti je prolongiran za siječanj 2021. godine. Isto tako, istaknuto je da ukoliko  u gospodarstvu bude rast plaća od 5%, i rast cijena od 3%, onda je jasno da našim zahtjevom o rastu osnovice 4% od 1. ožujka, 2% od 1. srpnja i 2% od 1. studenog 2022. samo sustižemo plaće u gospodarstvu i porast troškova života.

Nakon rasprave, „time-out-a“ od 15 minuta sa strane pregovaračkog odbora sindikata javnih službi te nastavka pregovora, dogovoreno je da će pregovarački odbor Vlade RH obaviti dodatne konzultacije u vezi iznesenih sindikalnih zahtjeva te da će se pregovori nastaviti za tjedan dana.

Sljedeći, XI. sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi održati će se u sljedeći utorak 1. ožujka 2022. godine.


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja