Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
02.05.2017.

Veliki prosvjed na Međunarodni praznik rada u Slavonskom Brodu

Veliki prosvjed na Međunarodni praznik rada u Slavonskom Brodu

Na Međunarodni praznik rada, 01. svibnja središnji sindikalni prosvjed održan je u Slavonskom Brodu te je okupio više tisuća ljudi.

Vlak solidarnosti krenuo je u 08:00 prema Slavonskom Brodu, kada je u 12:00 krenula povorka prosvjednika prema Tvrđavi, gdje se održavao središnji prosvjedni skup.

Slavonski Brod je izabran za središnji prosvjedni skup, iz više razloga, između ostalog jer je on bio nekada jako središte industrije, samo u Đuri Đakoviću prije rata radilo je preko 12000 radnika, danas jedva 2500, zbog toga što se iz tog grada mnogi iseljavaju i svoju egzistenciju traže u nekoj od europskih zemalja, kao i zbog potpore svi Brođanima koji godinama ne udišu čist zrak zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu.

„Došli smo danas vlakom koji je simbol jednog vremena kada se prije vlakom dolazilo ovdje radi boljeg života, a danas vlakovima i autobusima odlaze mladi i stari radnici radi osobne egzistencije. Naši poslodavci na to plješću i kažu dajte nam uvozne radnike, jer eto oni će raditi za nisku cijenu rada i male plaće“, rekao je Mladen Novosel, predsjednik Samostalnih sindikata Hrvatske.

U nekada gospodarski razvijenom Slavonskom Brodu, prosvjednici su, pod geslom “Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta” poručili poslodavcima i vlastima da svi radnici imaju pravo na plaću, pravedne uvjete rada, sigurne poslove što će ostaviti mlade u Hrvatskoj te spriječiti nova iseljavanja.

Zahvaljujemo svim našim članovima, kao i svima ostalima koji su se odazvali i bili dio velikog prvosvibanjskog prosvjeda u Slavonskom Brodu.

Prenosimo vam vijesti iz medija o prosvjedu 01. svibnja u Slavonskom Brodu:

http://vijesti.hrt.hr/386021/prvosvibanjski-prosvjed-u-sl-brodu-vrijeme-je-za-nas-oporavak

http://www.hrt.hr/enz/hrvatska-uzivo/, 08:04

https://novaplus.dnevnik.hr/product/emisije/

http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/politika/

http://www.sada.rtl.hr/info-i-magazini/rtl-direkt/, 03:04 min

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/stotine-prosvjednika-iz-zagreba-kenuli-u-slavonski-brod-

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/sindikati-iz-slavonskog-broda-dosta-je-trazimo-vece-place/

http://www.24sata.hr/news/najveci-prosvjed-sindikata-je-u-slavoniji-okupio-oko-8000-ljudi-

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/prosvjed-sindikalaca-u-slavonskom-brodu-

https://narod.hr/hrvatska/sindikati-uputili-vladi-zahtjev-vecim-placama