Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
08.03.2018.

Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s temom „Položaj medicinskih sestara u Republici Hrvatskoj“, 07. ožujka 2018.

Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s temom „Položaj medicinskih sestara u Republici Hrvatskoj“, 07. ožujka 2018.

U srijedu 07. ožujka 2018. u Hrvatskom saboru održana je tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, kojim predsjeda dr.sc. Ines Strenja – Linić, a na sjednici se govorilo o položaju medicinskih sestara u Hrvatskoj.

Jedna od ključnih tema sjednice bila je traženje rješenja za trenutačnu situaciju i sprječavanje daljnjeg odlaska medicinskog osoblja u inozemstvo, uz složenu problematiku obrazovanja medicinskih sestara, uvjeta zapošljavanja i radnih uvjeta.

Na sjednici su sudjelovali predstavnici triju ministarstava – Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva znanosti i obrazovanja, strukovnih udruženja zdravstvenih djelatnika, sindikata medicinskih sestara, bolničkih centara, zdravstvenih ustanova te predstavnici obrazovnih institucija u zdravstvu.

Na sjednici je istaknuto da medicinske sestre i medicinski tehničari čine najbrojniju profesionalnu skupinu u zdravstvenom sustavu, gotovo polovicu od ukupno zaposlenih zdravstvenih radnika, ukupno 44,4 posto.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak u svom izlaganju navela je da su najveći problemi u neprihvatljivim uvjetima rada, zabrana zapošljavanja, nepoštivanja odredbi Zakona o sestrinstvu, otvaranje dnevnih bolnica s nedostatnim brojem osoblja, neusklađena sistematizacija radnih mjesta i nepriznavanje ulaganja u obrazovanje.

Predsjednica Odbora Ines Strenja - Linić napomenula je kako medicinske sestre predstavljaju najbrojniju profesionalnu skupinu u zdravstvenom sustavu, a prema podacima Hrvatske komore medicinskih sestara trenutno ima 38 642 članica i članova. Uz ovu brojku dodala je i činjenicu kako prema nekim procjenama trenutno u Hrvatskoj nedostaje između 8 000 i 12 000 sestara i tehničara. Suočavamo se s problemom nedostatka medicinskih sestara te njihovim sve češćim odlaskom u inozemstvo, naglasila je Strenja Linić.

Svi sudionici rasprave složili su se kako je Hrvatska prepoznata po kvalitetnom zdravstvenom kadru koji nije adekvatno vrednovan. Također, sudionici su se složili kako su utvrđene poteškoće, posebice u sustavu obrazovanja najveći izazovi čijem se rješavanju mora pristupiti zajednički kroz veći stupanj komunikacije među institucijama.

http://www.sabor.hr/odrzana-tematska-sjednica-odbora-za-zdravstvo-

http://hr.n1info.com/Vijesti/Hrvatskoj-nedostaje-od-8.000-do-12.000-med-sestara