Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Svjetski dan zdravlja, 07.04.2024. „Moje zdravlje, moje pravo“
  05.04.2024.

Svjetski dan zdravlja, 07.04.2024. „Moje zdravlje, moje pravo“

Svjetski dan zdravlja je globalni dan podizanja svijesti o zdravlju koji se obilježava 7. travnja svake godine, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tema Svjetskog dana zdravlja 2024. godine je  ‘Moje zdravlje, moje pravo’. Ovogodišnja tema odabrana je kako bi se zagovaralo pravo svih i  svugdje na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama, kao i sigurnoj pitkoj vodi, čistom zraku, dobroj prehrani, kvalitetnom stanovanju, pristojnim uvjetima rada i okoliša te slobodi od diskriminacije.

Ključne poruke svjetskog dana zdravlja 2024. godine:

  1. Upoznajmo svoja zdravstvena prava, jer svatko ima pravo na sigurnu i kvalitetnu skrb bez ikakve diskriminacije; na privatnost i povjerljivost svojih zdravstvenih podataka; na informacije o svom liječenju i informirani pristanak te na tjelesnu autonomiju i integritet.
  2. Donosimo odluke o vlastitom zdravlju.
  3. Zaštitimo svoje pravo na zdravlje kao osnovno ljudsko pravo, jer svatko bi trebao imati pristup zdravstvenim uslugama koje su mu potrebne, bez suočavanja s financijskim poteškoćama. Apelirajte na političke vođe, pridružite se zdravstvenim zajednicama koje zahtijevaju djelovanje, sudjelujte u peticijama i raspravama da bi ostvarili to svoje pravo.
  4. Promicanje prava na zdravlje je temeljni stup naših širih ljudskih prava.

Svjetski dan zdravlja služi i kao ključni trenutak za razmišljanje o zdravstvenim izazovima koji i dalje postoje na globalnoj razini i koracima učinjenim prema poboljšanju zdravstvenih ishoda.

Na Svjetski dan zdravlja 2024.zdravstveni i socijalni radnici koje zastupa Europska federacija sindikata javnih službi (EPSU) pozivaju na hitnu akciju za rješavanje problema s nedostatkom osoblja, osiguravanje financija u sektoru zdravstva.

Nedostatak osoblja u sektoru zdravstva procjenjuje se na 2 milijuna slobodnih radnih mjesta u Europi.

Stoga, primarni zadatak zdravstvenih politika treba biti usmjeren na  rješavanje nedostatka zdravstvene radne snage usklađenim djelovanjem na obučavanju, zadržavanju i poboljšanju radnih uvjeta zdravstvenih radnika u Europi.

Izvor:  https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2024
Izvor:
https://www.epsu.org/article/world-health-day-2024-applause-action


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja