Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

30 Godina HSSMS-MT
Svjetski dan socijalnog rada
  19.03.2024.

Svjetski dan socijalnog rada

Međunarodni dan socijalnog rada u svijetu se prvi put obilježio 1983. godine, a od 2007. godine svakog trećeg utorka u ožujku socijalni radnici diljem svijeta obilježavaju Svjetski dan socijalnog rada, šaljući poruke svojim vladama, zajednicama i profesionalnim grupama o jedinstvenom i značajnom doprinosu struke socijalnog rada.

Svjetski dan socijalnog rada, koji se obilježava 19. ožujka 2024., ove godine obilježava se pod geslom: Živjeti dobro – zajednička budućnost za transformacijske promjene. Živjeti dobro i dostojanstveno u zdravom i sigurnom okruženju temeljno je pravo svake osobe neovisno o njenom spolu, životnoj dobi, kulturnim i drugim obilježjima. Promicanje i zaštita ljudskih prava i socijalne pravde temeljna je uloga socijalnih radnica i socijalnih radnika u cijelome svijetu. Suvremeno doba obilježeno jakim ekološkim, ekonomskim, socijalnim i drugim promjenama vrijeme je velikih izazova i za profesionalne radnike. Pod teretom društvene odgovornosti koju ima i koju dobiva, suvremeni socijalni rad propituje vlastite snage i slabosti i traga za novim profesionalnim identitetom. Primarno usmjeren na prava i potrebe ranjivih osoba u društvu koje ih prihvaća i uključuje, socijalni rad se u budućnosti treba izboriti za profesionalnu neovisnost i steći povjerenje javnosti. U tom kontekstu brigu za dignitet profesije i pomagača treba razumjeti kao zalaganje za dobrobit korisnika socijalnih usluga i zajednica u kojima živimo.

Svim članovima Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, socijalnim radnicama i radnicima te zaposlenicima sustava socijalne skrbi, čestitamo Svjetski dan socijalnog rada.


MSSMZSSNNEPSUPSIMatica Stanogradnja