Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara

HSSMS-MT
“Najbolji obol kojeg sestra može dati narodu, jeste uvjerenje da je svaki čovjek vrijedan član ljudske zajednice, da ima svoja prava i dužnosti i da ga osposobi za borbu u životu”
17.09.2020.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata, 17. rujna 2020.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata, 17. rujna 2020.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata  2020. obilježava se 17. rujna s temom Sigurnost zdravstvenih radnika, prioritet je za sigurnost pacijenata.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti pacijenta je podizanje globalne svijesti o sigurnosti pacijenata i poticanje aktivnosti za što sigurniju zdravstvenu skrb u cijelom svijetu.

Ove godine je pandemija COVID – 19 odredila je temu ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti pacijenata te potrebu da svoje aktivnosti usmjerimo prema prevenciji, rješavanju ili smanjivanju mogućnosti nastajanja neželjenih događaja potenciranim specifičnim zahtjevima ove bolesti. Naglašava se potreba za veću pažnju sigurnosti zdravstvenih djelatnika u provođenju cjelokupne zdravstvene skrbi; osiguravanjem dovoljnog broja osoblja, edukacije i opremljenosti koji bi svakako smanjili stres u specifičnim uvjetima i radnom okruženju.
U protivnom postoji veća mogućnost stručnih pogrešaka koje mogu dovesti do neželjenih posljedica za pacijenta.

Sigurnost i dobrobit zdravstvenih radnika moraju biti glavni prioritet u odgovoru na pandemiju COVID-19.

Unatoč tome što su svim zdravstvenim radnicima za vrijeme pandemije COVID-a pljeskale vlade, zajednice i građani, svi oni zaslužuju i više od toga.

Sigurnost i zdravlje na radu svakog radnika u zdravstvenom sektoru je izuzetno važno jer je sigurnost zdravstvenih radnika neophodna kako bi se osigurala sigurnost pacijenta i tako značajno doprinijela dobrobiti društva u cjelini.

Prvi korak u davanju prioriteta sigurnosti zdravstvenih radnika je osiguravanje sigurnog i učinkovitog osoblja. Bez toga zdravstveni radnici trpe izgaranje, na štetu sigurnosti pacijenta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da će do 2030. nedostajati 18 milijuna zdravstvenih radnika ako se hitno ne poduzmu drastične mjere.

Također, WHO poziva da vlade širom svijeta investicije usmjere u obuku i zapošljavanje zdravstvenih radnika.

Dostojanstven rad je važan aspekt zdravstvenog sektora. To zahtijeva odgovarajuće osiguranje potrebne zaštitne opreme i druge mjere zaštite na radnom mjestu.
Isto tako, da bi se unaprijedila sigurnost zdravstvenih radnika, potreban je usklađeni socijalni dijalog između vlada, uprave i sindikata.